Kakkosen katolla urakoidaan säältä suojassa, mutta ei säällä kuin säällä

31.8.2023

Olkiluodossa on menossa harvinaisen korkealentoinen työmaa - tai oikeastaan kaksi. Olkiluoto 1 ja 2 -reaktorirakennusten katot uusitaan ennen ensilumia. Vanha huopakatto eristeineen poistetaan betoniin saakka ja tilalle laitetaan uusi höyrysulku, eristeet ja bitumikermi eli kattohuopa.


OL1:n ja OL2:n reaktorirakennusten kattojen pinta-ala on noin 1800 m2 per rakennus, joka vastaa suunnilleen jääkiekkokaukaloa. Iso työ vaatii isot koneet. 60 metrin korkeuteen kattotarvikkeet liikkuvat 100 tonnin ajoneuvonosturilla ja sääsuojan kasaamiseen käytettiin peräti 220 tonnin nosturia. Ihmisiä varten reaktorirakennuksen kupeeseen on kiinnitetty työmaahissi.

- Työmaalla hommat ovat sujuneet hyvin eikä eteen ole tullut suuria haasteita, sanoo urakoitsijana toimivan Tammerbitumin vastaava mestari Taimo Sillamäe.


Koko urakalle tulee mittaa reilut kolme kuukautta. OL2:n sääsuoja nostettiin paikoilleen heinäkuun lopulla ja OL1:n sääsuojaa päästiin asentamaan elokuun lopulla. Valmista molemmilla työmailla pitäisi olla lokakuun alkupuolella.

Huipulla tunnetusti tuulee, eikä tämäkään työmaa ole poikkeus. Jos tuulta on yli 10 m/s, ei kattotarvikkeita voida nostaa. Ukkosella joka ukko tulee alas säänsuojaan.

Reaktorirakennuksen katon pinta-alaa vastaa jääkiekkokaukaloa.
Urakasta vastaa Tammerbitumi Oy.
Bitumikermin alle tulevat eristeet asennuksessa.