Uskollisesti toimineiden OL1 ja OL2 -laitosyksiköiden automaatioihin merkittävät päivitykset

14.12.2022

Kuten hyvin tiedetään, Olkiluodon 1- ja 2-laitosyksiköt ovat puskeneet sähköä Suomen yhteiskunnan tarpeisiin jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Molempia yksiköitä on modernisoitu läpi koko historian ja samalla ladulla jatketaan nytkin. Parhaillaan meneillään on automaatiouudistushanke, jonka myötä merkittävä osa laitosyksiköiden reaktori- ja käyttöautomaatiosta päivitetään uuteen uskoon.

Automaatio_

Käynnissä oleva päivityshanke on pitkäkestoinen. Kuvaavaa on, että siinä missä ensimmäiset hankkeen asennustyöt toteutettiin jo vuoden 2021 vuosihuollossa, viimeiset suunnitellut asennukset on kirjattu suunnitelmissa toteutettavaksi vasta vuoden 2030 vuosihuolloissa.

Toissakevään aloitushuolloissa listalle oli kirjattu releiden ja suojakytkinyksiköiden vaihtoja, joidenka myötä päivitysohjelmaa on toteutettu tiiviisti olemassa olevan suunnitelman mukaan.

- Viime kevään vuosihuolloissa työtä jatkettiin ja vaihtolaajuuteen lisättiin ohjausjärjestelmän kortteja, selkeyttävät hankkeen projektipäällikkö Waltteri Skogberg ja hankepäällikkö Mauri Viitasalo.

Olkiluodon molempien kaupallisessa käytössä olevien laitosyksiköiden korkeat käyttökertoimet ovat olleet kansainvälisessä vertailussa kärkisijoilla jo pidemmän aikaa. OL1 ja OL2 -laitosten käyttökertoimien keskiarvo on ollut 1990-luvun alusta saakka 93–97 prosentin välillä. Korkeat käyttökertoimet kertovat laitosyksiköiden luotettavasta toiminnasta.

Maailmanlaajuisesti ydinvoimalaitosten käyttökertoimien keskiarvot ovat säännöllisesti jääneet alle 90 prosentin, joskin WANO:n eli Maailman ydinvoimalaitosten käyttäjien liiton mukaan asiassa on tapahtunut nousua. Viimeisimmän tilastoinnin mukaan käyttökertoimien keskiarvo maailman kaikissa ydinvoimalaitoksissa oli 88 prosenttia.


‍Teksti: Elina Heikkilä ja Ville Kulmala
Kuva: Tapani Karjanlahti