TVO:lla sähkösuunnittelija osallistuu myös koestuksiin – se tekee työstä mielenkiintoista

14.4.2022

Essi Postila viihtyy sähkösuunnittelijana TVO:lla, sillä suunnittelun lisäksi toimenkuvaan kuuluu myös koestusta. Se tuo työhön mielenkiintoa ja vaihtelua. Työpaikkoja pohtiessa ydinalaa ei tarvitse jännittää. Täällä tehdään ratkaisut yhdessä eikä ketään jätetä yksin.

Postila opiskeli SAMK:issa vuosina 2012 – 2015, jolloin hän suoritti myös kolme kesäharjoittelua TVO:lla dokumentoinnin ja suunnittelun saralla.

- Valmistuttuani sähköinsinööriksi vuonna 2015 aloitin täällä määräaikaisella työsuhteella, joka sitten vakinaistettiin, hän kertoo.

- Tänä keväänä työvuosia TVO:lla tulee täyteen seitsemän, hän summaa.

Työssään Postila suunnittelee sähköön liittyviä muutostöitä Olkiluoto 1- ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköille (OL1 ja OL2). Tällä hetkellä työn alla on pitkä, seitsemän vuotta kestänyt projekti, jossa laitoksiin uusitaan kahdeksan dieselgeneraattoria sekä yksi varageneraattori. Sen lisäksi hän on mukana muun muassa turbiinin käyttöautomaation uusinnassa.


- Tätä työtä on mahdollista tehdä sekä paikan päällä että etänä. Osa suunnittelijoista tekee välillä etänä, itse en paljoakaan, hän kertoo.

Sähkösuunnittelijan työ on TVO:lla mielekästä, sillä suunnittelun lisäksi täällä pääsee osallistumaan koestuksiin. Syksyn ja talven aikana tehdyt suunnitelmat toteutetaan vuosittaisessa revisiossa eli vuosihuollossa. Vuosihuollon lisäksi muutostöitä ja koestuksia tehdään myös tehoajolla.

Normaalisti sähkösuunnittelija niin sanotusti vain suunnittelee, mutta täällä suunnittelijat pääsevät mukaan koko prosessiin, Postila kertoo.

- Juuri se tekee työstä mielekästä, hän lisää.

Ydinala saatetaan kokea sellaiseksi, että tänne hakeakseen pitäisi olla jo valmis ydinalan ammattilainen. Tämä ala saattaa olla työnhakijoille myös tuntemattomampi kuin muut teollisuuden tarjoamat alat.

Alaa ei kannata missään nimessä jännittää. Ratkaisuja ei koskaan tehdä yksin, vaan täällä ihmiset oikeasti auttavat ja antavat oman osaamisensa koko tiimin käyttöön, Postila rohkaisee hakeutumaan alalle.