Turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmen ammatillinen ja maantieteellinen paluu juurilleen

21.4.2022

Turvallisuusjohtaja Veli-Pekka Nurmella on takanaan pitkä ura oikeusministeriön yhteydessä toimivassa Onnettomuustutkintakeskuksessa. Nyt hän tuo osaamisensa TVO-konsernin käyttöön.

Paneliasta lähtöisin oleva Nurmi aloitti työuransa harjoittelijana Paneliankosken Voimassa, jossa hänen sukunsa on työskennellyt jo neljän sukupolven ajan.

- Ollessani harjoittelijana Paneliankosken Voimassa sain kipinän lähteä opiskelemaan alaa. Opiskelin Tampereella diplomi-insinööriksi ja valmistuttuani sain ensimmäisen työpaikkani Imatran Voiman ydinvoimatekniikan osastolla.

Armeijan käytyään Nurmi lähti työn perässä Poriin, jossa energia-alalla työskentely jatkui Porin Energialaitoksella. Tampereella Nurmi työskenteli sähkölaitoksen toimitusjohtajana, josta urapolku kuljetti hänet valtion tehtäviin Onnettomuustutkintakeskukseen.

- TVO:lle siirryin vuoden 2022 alussa. Ympyrä sulkeutuu, sillä ammatillisesti ja maantieteellisesti palasin suurin piirtein sinne, mistä olen lähtenyt, Nurmi toteaa.

Nurmen pitkä kokemus Onnettomuustutkintakeskuksesta, jossa fokuksessa ovat vakaviin onnettomuuksiin johtaneet syyt, antaa vankan osaamisen ydinalan vaativalle turvallisuuskulttuurille.

- Hienointa Olkiluodossa on se, miten suuri määrä täällä on eri alan osaajia ja aivan kuten orkesterissakin; kun kaikki soittavat yhteen, orkesteri soi hyvin. Tärkeää ei ole yksittäinen osio, vaan kokonaisuus ja lopputulos. Lopputuloksen kannalta tärkeää on yhteen pelaaminen. Kaikkien osaamista ja jokaista ”instrumenttia” tarvitaan, kuten myös kapellimestaria, joka ei itse koske instrumentteihin.

Musiikki kuuluu Nurmen elämään myös sanan varsinaisessa merkityksessä. Hän aloitti puhallinsoittamisen 11-vuotiaana.

- Nuorempana soitin bassoa ja kiersin tanssiorkesterin kanssa keikoilla. Esimerkiksi Eija Kantolan bändissä tuli kierrettyä ennen kuin Eijasta tuli kuuluisa. Myös Jussi Hakulisen levyllä soitin tuuballa bassot kappaleella Tähtipölyä, Nurmi kertoo.

Lopulta ura kuitenkin löytyi muualta kuin musiikin parista ja hyvä niin, sillä Teollisuuden Voima on nyt yhtä turvallisuuden huippuammattilaista vahvempi.

- Haluan omalla toimillani tukea sitä, että TVO on työpaikka, josta voi olla ylpeä. Annan oman panokseni siihen, että säilytämme turvallisuuskulttuurissamme sen statuksen, joka täällä työskentelevät ydinalan ammattilaiset ovat vuosien työllä saavuttaneet.

(Teksti: Natalie Kylliäinen, kuva: Tapani Karjanlahti)