Olkiluoto 3:n syöttövesipumppujen selvitystyö jatkuu

7.11.2022

Olkiluoto 3:n turbiinilaitoksen syöttövesipumppujen sisäosissa havaittiin lokakuussa vaurioita. Selvitystyö on edelleen kesken eikä koekäyttöohjelman jatkumisen ajankohta ole vielä tiedossa.

OL3:n kaikista neljästä syöttövesipumppujen juoksupyörästä löytyi säröjä. Turbiinilaitoksen syöttövesipumput toimittanut yritys on kokenut pumpputoimittaja ja toimittanut pumppuja useille ydinvoimalaitoksille. Parhaillaan on käynnissä monia eri selvityksiä, analyysejä sekä tutkimuksia.

Niin sanotussa rikkovassa testauksessa yksi vaurioitunut juoksupyörä halkaistiin ja osat lähetettiin useaan eri laboratorioon tutkittavaksi. Näin varmistetaan muun muassa materiaalin valmistuksen aikainen laatu ja tunnistetaan särön alkukohta sekä selvitetään vaurion syntymekanismia.

Juoksupyörän tarkka geometria 3D-mallia varten selvitettiin laserskannaamalla. 3D-mallia käytetään muun muassa täydentävissä lujuusteknisissä ja virtausteknisissä analyyseissä. Näiden tuloksia hyödynnetään vaurion syiden selvityksessä.

Lisäksi on selvitetty yksityiskohtaisesti syöttövesipumppujen käyttöhistoria ja käyttöolosuhteet laitoksen käyttöönoton aikana.

Selvitysten avulla saadaan vastaus siihen mistä säröt johtuvat ja miten asia ratkaistaan. Tulosten mahdollisista vaikutuksista aikatauluun tiedotetaan heti selvitysten valmistuttua.