Olkiluodon vuosihuollot alkavat

22.4.2022

Olkiluodon vuosihuollot alkavat sunnuntaina 24. huhtikuuta, jolloin Olkiluoto 2 -laitosyksikkö (OL2) irrotetaan sähköntuotannosta polttoaineenvaihtoseisokkia varten. Olkiluoto 1:lla (OL1) huoltoseisokki alkaa sunnuntaina 8. toukokuuta.

OL2:n polttoaineenvaihtoseisokin arvioidaan kestävän noin seitsemän vuorokautta. Polttoaineenvaihdon lisäksi OL2:lla tehdään erilaisia vuosittain toistuvia ennakkohuoltotöitä, tarkastuksia, korjauksia ja koestuksia. Sähköntuotantoon OL2:n on tarkoitus palata tiistaina 3. toukokuuta.*

OL1:lla on tänä vuonna pidempi, noin 33 vuorokautta kestävä huoltoseisokki. Suurimpia töitä ovat muun muassa sammutetun reaktorin jäähdytysjärjestelmän pumppujen ja venttiilien uusinta, suojarakennuksen sähköläpivientien uusinta, merivesikanavan huollot sekä syöttövesipumppujen juoksupyörien uusinnat ja uuden kierrätyslinjan asennus. Suunnitelman mukaan OL1:n vuosihuolto päättyy perjantaina 10. kesäkuuta.

Tänä vuonna TVO:n oman henkilöstön lisäksi vuosihuoltoihin osallistuu alihankkijoiden työntekijöitä noin 1 300 henkilöä. Ulkomailta vuosihuoltoihin saapuu vajaa 300 erityisosaajaa.

Olkiluodon ydinvoimalaitos pidetään jatkuvasti hyvässä tuotannollisessa ja toiminnallisessa kunnossa laitosyksiköillä vuorottelevilla polttoaineenvaihto- ja huoltoseisokeilla.

OL1- ja OL2-laitosyksiköt ovat tärkeä osa Suomen sähkön perustuotantoa ja kansallisen energia- ja ilmastostrategian toteutusta. Laitosyksiköt ovat tuottaneet yli 40 vuotta sähköä. Nykyään niiden tuottaman sähkön osuus Suomessa käytetystä sähköstä on noin 16 prosenttia ja Suomessa tuotetusta sähköstä noin 22 prosenttia.

*Uutinen päivitetty 2.5.2022: Sähköntuotantoon OL2:n on tarkoitus palata tiistaina 3. toukokuuta.