OL3:n koekäyttövaiheessa laitosta testataan suunnitellusti

17.1.2022

Olkiluoto 3 -laitosyksiköllä on meneillään koekäyttövaihe.

Ydinvoimalaitoksen koekäytön ja siihen liittyvien testien yhteydessä laitosyksikköä ja sen turvajärjestelmiä testataan ja laitoksen suunnittelun mukaista käyttäytymistä varmistetaan. Koekäyttövaiheen testeissä toteutetaan suunnitellusti myös reaktoripikasulkuja. Koekäyttöjakson tuotantoennustetta voi seurata osoitteessa: www.tvo.fi/ol3ennusteet.

Toisinaan koekäyttövaiheessa tapahtuu myös suunnittelemattomia reaktoripikasulkuja. Näin tapahtui perjantaina 14. tammikuuta 2022, kun höyrystimen pinnansäädön käyttöönottokokeita tehtiin. Pikasulku tapahtui, kun kokeen aikana yhden höyrystimen pinnankorkeus nousi yli reaktoripikasulkurajan.

- Laitoksen tila on pysynyt koko ajan turvallisena. Suhtaudumme koekäytön ajan tapahtumiin samalla tavalla, kuin jos laitosyksikkö olisi jo sähköntuotannossa. Selvitämme huolellisesti tapahtumiin johtaneet syyt, ja teemme tarvittavat korjaavat toimenpiteet ennen seuraaviin koekäytön vaiheisiin siirtymistä. Näin varmistamme myös laitosyksikön häiriötöntä käyttöä tulevaisuudessa, sähköntuotannon johtaja Marjo Mustonen kertoo.

*OL3-laitosyksikkö on käynnistetty ja käyttöönottokokeet jatkuvat. Reaktoripikasulun syyt selvitettiin ja tarvittavat toimenpiteet tehtiin ennen laitosyksikön uudelleen käynnistämistä. Koekäyttöjakson tuotannosta tiedotetaan TVO:n verkkosivuilla osoitteessa www.tvo.fi/ol3ennusteet .

*Uutista päivitetty 21.1.2022