Richard Moisy: "Asiantuntijaprojekti venyi pitkäksi"

9.6.2022

Ranskalainen Richard Moisy tuli Olkiluoto 3 -projektiin 11 vuotta sitten Arevan houkuttelemana. Raumalla on sen verran mukava asua, että hän on päättänyt jäädä perheineen Suomeen.

Pulkkinen opiskeli aikanaan Oulussa tehden väitöskirjan jäämekaniikasta, jossa hän mallinsi jään käyttöä materiaalina. Taustalla oli kasvava kysyntä alalla, sillä 80-luvun korkean öljyn hinnan vuoksi oli tarvetta jäämekaniikkatutkimukselle. Valtiot, joilla oli arktisilla alueilla merialueita, olivat kiinnostuneita tekemään alueilla öljynporausta. Aiheesta käynnistyi laaja tutkimushanke Oulun yliopistossa.

- Vuonna 1976 öljyn hinta kuitenkin romahti, jolloin mielenkiinto arktisiin alueisiin loppui ja uran suuntaa piti muuttaa. TVO:lla oli tuolloin tarvetta lujuusasiantuntijalle ja koska tietämystäni jään osalta pystyi hyödyntämään myös metalliin, päätin hakea paikkaa.

Joskus täytyy lähteä, jotta voi palata

Pulkkinen saapui TVO:lle ensimmäisen kerran vuonna 1987, mutta 90-luvun alussa hän siirtyi Ahlströmille lujuusasiantuntijaksi valmistamaan sellutehtaan laitteita. Ahlströmillä Pulkkinen toimi kehityspäällikkönä 14 vuoden ajan. Vuonna 2004 urapolku kuljetti hänet takaisin Olkiluotoon ja sinne, missä juuri silloin tapahtui, eli OL3-projektiin lujuusasiantuntijaksi.

- Vedin laitteisiin ja materiaaliin liittyviä tiimejä vuoteen 2014 saakka. Sen jälkeen työskentelin neljä vuotta Fennovoimalla ja vuonna 2017 palasin takaisin Olkiluotoon. Eläköityessäni minulle tulee täyteen kaikkiaan yli 16 vuotta TVO:n palveluksessa.

- Olkiluodon vetovoima on työssä tapahtuva toiminta, jolloin ei vain vedetä projektia, vaan ollaan vahvasti mukana myös kehitystyössä, johon liittyvät laitteiden jatkuva kehitys ja omatoiminen tekeminen. 2004 alkoi OL3-projekti, jossa pääsi taas tekemään alusta lähtien omaan osaamisalueeseen kuuluvaa työtä vaatimusmäärittelyineen ja vaihtelevine työpäivineen.

Jos ei Olkiluodossa, niin missä sitten

- Yhtenä vaihtoehtona oli lähteä Teknilliseen korkeakouluun yliassistentin virkaan, mutta koska kärsin ”Kehä III – kammosta”, niin se ei tullut kuuloonkaan. En olisi koskaan halunnut muuttaa pääkaupunkiseudulle asumaan.

- TVO:lla on hyvä olla töissä, yhtiössä luotetaan asiantuntijoihin ja työskentely on siinä mielessä helppoa. Kun työn on tehnyt laadukkaasti ja sen on perustellut hyvin, sille saa organisaation tuen.

(Teksti ja kuva: Natalie Kylliäinen)