Olkiluoto 3:lla valmistaudutaan ensimmäiseen kriittisyyteen

30.6.2021

Parhaillaan Olkiluoto 3:lla on käynnissä kuumakoe, joka on viimeinen iso testi ennen ensimmäistä kriittisyyttä ja sähköntuotannon aloittamista. Tällä viikolla saavutettiin taas yksi etappi.

Viisi päivää kestänyt OL3:n polttoaineen lataus toteutui hienosti maaliskuun lopussa. Nyt valmistaudutaan ensimmäiseen kriittisyyteen ja sähköntuotannon aloitukseen. Ensimmäinen kriittisyys tarkoittaa ketjureaktion käynnistymistä eli sitä hetkeä kun ensin kerran tehdään lämpöä uraaniytimiä halkaisten. *

Lataukseen liittyi hauska isältä-pojalle jatkumo, kun ensimmäisen polttoainenipun asetti paikalleen TVO:lainen Klaus Frisk. Hänen isänsä Kalevi Frisk oli asettanut ensimmäisen nipun OL2:lle reilut 41 vuotta sitten.

Latauksen jälkeen reaktorin sisäosat sekä painesäiliön kansi ovat nyt asennettuna paikalleen. Useita viikkoja kestävä kuumakoe on parhaillaan meneillään. Tällä viikolla koe eteni vaiheeseen, jossa primääripiirin paine ja lämpötila nousivat testin maksimitasolle (154 bar g, 303 °C). Nyt jatketaan noin viikon ajan niin sanottua stabiilia vaihetta, jolloin edellä mainitut parametrit pidetään vakaina. Kuumakokeessa tehdään 250 testiä, esimerkiksi neutronivuon mittausjärjestelmän testaus ja säätösauvatoimilatteiden koestus.

Kuumakoe on viimeinen iso askel ennen reaktorin kriittiseksi tekemistä ja sähköntuotannon aloittamista. Olemme päivä päivältä yhä lähempänä Suomen suurinta ilmastotekoa.


* Ydinreaktorissa halkaistaan neutroneilla uraaniytimiä, jolloin vapautuu energiaa ja uusia neutroneja. Neutronien vapautuminen aiheuttaa ketjureaktion, joka pitää ydinreaktorin käynnissä. Energia vapautuu pääasiassa halkeamistuotteiden liike-energiana, joka muuttuu lämpöenergiaksi ja joka muutetaan edelleen sähköksi. Ydinvoimalaitoksessa siis keitetään vettä uraaniytimien halkeamisen synnyttämällä lämmöllä. Syntyvä höyry pyörittää turbiinia, joka pyörittää generaattoria. Näin liike-energiasta syntyy sähköä.

Teksti: Juha Poikola


Katso video maaliskuussa tapahtuneesta polttoaineenlatauksesta!