Joonas Hytönen – vikkelä voimalaitosinsinööri

3.2.2021

Sähkötossujen paidassakin nähty Joonas on mennyt viime vuodet kovaa sekä polulla että maantiellä. Vaatimaton mies ei paljon tuloksistaan huutele, vaikka aihetta siihen olisikin. Rauman kaupunki palkitsi tämän vuoden 2020 parhaan miesurheilijan 700 €:n suuruisella stipendillä.

Millainen on juoksu-/urheilutaustasi, Joonas Hytönen?

Urheilluthan olen aina - lätkää nuorena (siinä ei vaan riittänyt lahjat mihinkään), salibandyä ja punttia aikuisena. Lenkilläkin olen tykännyt käydä muiden lajien ohessa. Hyvin satunnaisesti tosin.

Varsinaisesti juoksusta innostuin vasta vuonna 2017. Sen jälkeen palo harjoitteluun on vaan kasvanut vuosi vuodelta. Tavoitteellinen juoksu tarjoaa niitä onnistumisia ja pettymyksiä mitä ei muualta saa. Tärkeintä juoksussa kuitenkin on ne päivittäiset peruslenkit, jolloin saa olla ihan rauhassa omissa ajatuksissaan. Vanhemmalla iällä olen muutenkin oppinut nauttimaan mahdollisuudesta urheilla ihan eri tavalla kuin juniorina. Tuntuu etuoikeutetulta, kun saa urheilla sekä kilpailla motivoivalla tasolla.


Timanttisimmat saavutukset tänä vuonna?

No, vuoden parhaaksi raumalaiseksi miesurheilijaksi valinta on kyllä hämmentävää, koska en ole itseäni oikein urheilijana edes ikinä pitänyt. Perustelivat sijoituksella SM-kisoissa 17. ja paikallisesti pitkään aikaan kovimmilla 10 000m (33.36) ja puolimaratonin (1.14.12) tuloksilla sekä tällä erikoisella taustalla mikä minulla on urheiluun. Eli urheilla ja haaveilla saa luvan kanssa, vaikka ei olisi nuori ja lupaava.


Mikä on ollut seuran/valmentajan/juoksukavereiden merkitys?

Tärkeimmät juoksukaverit ovat ehdottomasti omat tytöt. He ovat olleet innokkaasti mukana lenkeillä ja urheilukentän laidalla - niin kisoissa kuin treeneissä. Peruslenkit tosiaan juoksen yleensä yksin, mutta kovempia treenejä on tehty välillä yhdessä raumalaisen suunnistajan Aleksi Lohtanderin kanssa. Ihan huikea nuori urheilija! Nyt on muutenkin viritelty treeniryhmää raumalaisista kestävyysurheilijoista. Porukassa on mukava treenata ja ennen kaikkea yritys on auttaa tavoitteellisesti treenaavia nuoria.

Sähkötossujen (TVO-konsernin oma juoksuporukka) kauttahan tämä juoksuinnostus lähti. Sitä kautta on tullut muutenkin hienoja tuttavuuksia ja reissuja!


Itse suunnittelen treenini, mutta välillä tosin olen saanut hyvää konsultaatiota Rauman Urheilijoiden juoksuvalmentajalta. Seurassa tuntuu nyt muutenkin olevan selvää buumia juoksun puolella lupaavia ja innokkaita nuoria on mukana monta.

Toivottavasti läheskään parasta ei ole vielä tuloksellisesti nähty - yrityksen puutteesta ei ainakaan jää kiinni. Muutenkin haaveena on ottaa vielä ilo irti muutamasta jäljellä olevasta vuodesta, jotka on mahdollista kilpailla yleisessä sarjassa SM-tasolla edes suht uskottavasti.