Apusäteilyvalvoja Sonja Töyrylän kesä

23.9.2021

Energiatekniikan opiskelija Sonja Töyrylä kertoi meille kesästään Olkiluodossa. Töyrylä opiskelee neljättä vuotta LUT-yliopistossa, Lappeenrannassa.

Minkälaisia työtehtäviä kesäharjoitteluun kuului?

- Työskentelin Olkiluodossa apusäteilyvalvojana KTS-yksikössä. Vuosihuollossa pääasiallinen työtehtäväni oli kenkärajojen rakentaminen, huoltaminen ja purkaminen. Lisäksi työtehtäviini kuului pyyhkäisynäytteiden ottaminen sekä lyijytysten teossa ja purkamisessa avustaminen. Mittasin myös kenkärajoilta tavaroiden mahdollista kontaminaatiota. Revision loppupuolella pääsimme ulosmittaamaan tavaroita pois laitokselta. Vuosihuoltojen loputtua työtehtäviin kuului muun muassa vuosihuolloissa käytettyjen telineiden sekä muiden tavaroiden ulosmittaamista ja ulosluvittamista. Lisäksi teimme valmistelevia tehtäviä ensi vuoden vuosihuoltoja varten. Pääsin myös luokittelemaan huonetiloja säteilytasojen mukaan.

Mikä Olkiluodon kesässä oli parasta?

- Parasta kesätyössä olivat työkaverit, päivääkään ei tarvinnut töissä olla nauramatta. Erikoisinta kesätyössä oli itse ydinvoimalassa työskentely. Pääsin vuosihuoltojen aikana käymään laitoksilla paikoissa, joihin ei laitoksen normaalin käynnin eli tehoajon aikana pääse. Pääsin myös työskentelemään lauhduttimella ja turbiinilla.

- Oli hieno kokemus nähdä revisiossa polttoaineen siirtoa. Lisäksi olen päässyt muun muassa käymään laitoksen katolla ihastelemassa auringonnousua ja -laskua sekä kiipeämään laitoksen katolla olevaan piippuun.

Millaisia asioita viet kesästä mukanasi seuraavaan lukuvuoteen?

- Opettavinta oli eri komponenttien ja laitteiden näkeminen fyysisesti laitoksella. Koulussa käydyt asiat saavat konkretiaa, kun pääsee kulkemaan laitoksella. Uskon, että kesätyöstä laitoksella on jatkossa hyötyä ydinenergian opintojen parissa. Eurajokelaisena on ollut hienoa päästä kokemaan vuosihuolloissa ja Olkiluodossa työskentely.

(Teksti: Natalie Kylliäinen, kuva: Tapani Karjanlahti)