Varavoimana toimiva EDG 9 -dieselgeneraattori on melkoinen mötikkä

30.7.2020

Olkiluoto 1:n ja Olkiluoto 2:n varavoimana toimiva EDG 9 -dieselgeneraattori on melkoinen mötikkä. Ensi silmäyksellä se näyttää miltä tahansa dieselgeneraattorilta, mutta sillä on aivan erityinen tarkoitus ja merkitys Teollisuuden Voiman sähköntuotannolle.

Koko EDG-projekti (Emergency Diesel Generator) eli varavoimana toimivien dieselgeneraattorien uusiminen on OL1:n ja OL2:n historian suurin modernisointiprojekti. Laitoksen käytön turvaamisen lisäksi se työllistää vuosikausiksi suomalaisia osaajia. Dieselgeneraattoreilla turvataan voimalaitoksen sähkönsaanti automaattisesti mahdollisessa, mutta epätodennäköisessä sähkönmenetystilanteessa.

Projekti alkoi 2007, ja kuuden kiireisen suunnittelu- ja selvittelyvuoden jälkeen sopimus Wärtsilän kanssa solmittiin 2013. Projektissa korvataan olemassa olevat yhteensä kahdeksan dieselgeneraattoria samoille paikoille asennettavilla uusilla dieselgeneraattoreilla, mutta siten, että kaikki kahdeksan generaattoria on käyttövalmiudessa koko ajan. Tämän vuoksi rakennettiin yhdeksäs dieselgeneraattori, joka korvaa tehoajolla vaihdettavia dieselgeneraattoreita yksi kerrallaan vuorollaan. Nyt kun yhdeksäs EDG on valmis, alkaa alkuperäisten dieselgeneraattorien vaihtaminen loppukesästä 2020. Yhden dieselgeneraattorin vaihto tulee kestämään noin puoli vuotta.

Koko modernisaatioprojektin kustannusarvio on yli sata miljoonaa euroa, ja se kestää vielä useita vuosia. Päälaitetoimittajana on Wärtsilä Finland, joka vastaa viranomaisdokumentaatiosta, suunnittelusta, päälaitteista asennuksesta. Rakennustekniset ja LVIS-työt kuuluvat TVO:n osuuteen, joissa mukana ovat muun muassa Skanska, Vesi-Vasa, Vertek ja Ilmastointi Salminen. Uusiin laitoksille asennettaviin dieselgeneraattoreihin asennetaan merivesijäähdytyksen rinnalle myös niin sanottu ilmajäähdytys, ja ne ovat maanjäristyksen kestäviä.

Jokainen dieselgeneraattori on aina käynnistysvalmiudessa, ja käynnistyskäskyn saatuaan ne saavuttavat täyden nopeuden alle kymmenessä sekunnissa. Dieselgeneraattorit vaihdetaan laitosyksiköiden tehoajojaksojen aikana.

EDG 9 on kokonaan uusi dieselvoimalaitos, joka käynnistettiin ensimmäisen kerran 8. toukokuuta 2020. Rakennus on kooltaan 15 metriä leveä ja 20 metriä pitkä sekä toistakymmentä metriä korkea kolmessa kerroksessa. Dieselgeneraattori itsessään on melkoinen mötikkä (4 m x 3 m x 9 m), ja se painaa yli 68 tuhatta kiloa. Dieselgeneraattorissa on kuusi sylinteriä, männät ovat halkaisijaltaan 32 senttiä, moottorin kierrosluku on 750 kierrosta minuutissa ja sen tuottama sähköteho on yli 2 300 kilowattia.

TVO:n projektipäälliköinä ovat toimineet Seppo Hyvärinen (kuvassa), Mari Hovi, Ossi Heikkinen ja nykyisin Petteri Salminen.


Teksti: Pia Petäjä
Kuva: Helena Urpulahti