Olkiluoto 2 -laitosyksikön varautumistilanne on päättynyt

11.12.2020

Olkiluoto 2 -ydinvoimalaitosyksikön (OL2) häiriötilanteesta johtunut varautumistilanne on päättynyt ja korjaustyötä jatketaan kylmäseisokin aikana. Välittömät korjaustyöt ovat edenneet suunnitellusti. Laitosyksikkö on pois sähköntuotannosta toistaiseksi ja sen verkkoon kytkemisestä tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Häiriötilanteen sattuessa ydinvoimalaitoksella arvioidaan tarve käynnistää valmiustoiminta, joka myös tässä tilanteessa käynnistettiin. Valmiustoiminta käynnistyi välittömästi laitoshäiriön tapahtuessa ja se päättyi perjantaina 11.12.2020 klo 4.50 häiriötilanteen syyn selvittyä ja laitoksen riskitason palattua normaaliksi.

Häiriö aiheutui, kun reaktoriveden puhdistusjärjestelmään joutui häiriön seurauksena tavallista lämpimämpää vettä. Tämä vapautti suodatinmateriaalin reaktoripaineastiaan, jossa se aktivoitui. Höyrylinjan säteilytaso nousi, mikä aiheutti hetkellisen piikin höyrylinjan säteilymittauksessa. Tämä laukaisi turvajärjestelmät suunnitellusti ja johti reaktorin pikasulkuun.

OL2-laitosyksikön ajamista ns. kylmäseisokkiin valmistellaan parhaillaan. Kylmäseisokki tarkoittaa sitä, että laitoksen reaktori sammutetaan ja ajetaan kylmäksi. Tällöin reaktorissa ei ole painetta ja lämpötila on alle 100 astetta.

Tilanteesta ei aiheutunut vaaraa ihmisille eikä ympäristölle.