Kunnossapitoinsinööri Joonas Luoman valinta avaruus- ja ydinvoima-alan välillä

25.8.2020

Olkiluodossa hiljattain työnsä aloittanutta Joonas Luomaa kiehtoi ajatus kahdesta alasta ylitse muiden. Ydinvoima-ala voitti avaruuden valloittamisen, ja nyt Luoma perehtyy uuteen työhönsä Olkiluodossa, kunnossapidon kentällä.

Luoma aloitti työuransa koneasentajana teollisuudessa ja ennen Teollisuuden Voiman palvelukseen siirtymistään hän työskenteli 14 vuotta kunnossapidon parissa.

- Minua on aina kiehtonut ajatus työskentelystä joko avaruus- tai ydinvoima-alalla ja vain toinen näistä on mahdollista saavuttaa Satakunnassa isossa mittakaavassa. Ydinvoimalassa laitteiden elinkaaren hallinta ja kunnossapito on ensisijaisen tärkeää ja laitteiden kunnolla on valtavasti merkitystä niin ympäristön kuin turvallisuudenkin kannalta. Olkiluodossa kunnossapito on lähimpänä sitä, mitä olen pitkään kaivannut - työllä on hyvin konkreettinen merkitys ja sitä osataan arvostaa, Luoma kertoo.

Ajatukset ja odotukset uuden työympäristön osalta eivät ainoastaan vastanneet todellisuutta, vaan Luoman mukaan ne jopa ylittyivät. Rekrytoinnista jäi Luomalle positiivinen kuva ja pitkän prosessin aikana välittyi tunne siitä, että työnantaja on aidosti kiinnostunut rekrytoitavista henkilöistä. Yllätykset uudessa tehtävässä ovat olleet ainoastaan positiivisia.

- Ydinvoima on ehdottomasti vihreää energiaa ja oma mielikuvani ydinvoimasta on entisestään vahvistunut. Suomessa se on turvallista ja tehokasta energian tuottamista. Olen mielettömän ylpeä suomalaisesta ydinvoimaosaamisesta ja otettu siitä, että olen saanut mahdollisuuden olla osa sitä, Luoma kiittelee.

- Olkiluodossa turvallisuuskulttuuri on kaiken lähtökohta, ihmiset ovat aidosti mukana ylläpitämässä ja kehittämässä turvallisuusasioita. Tehtävä, jota nyt hoidan, on hyvin mielenkiintoinen ja sopivalla tavalla haastava.

(Teksti ja kuva: Natalie Kylliäinen)