OL3:n turbiinitestit käynnissä

16.5.2018

​ Olkiluoto 3 -projektin kuumakokeissa saavutettiin tärkeä etappi, kun tänään turbiinigeneraattoria pyöritettiin höyryllä ensimmäistä kertaa. Testeissä saavutettiin käytön aikainen kierrosluku, joka on 1 500 kierrosta minuutissa.

Tänään ensimmäistä kertaa toteutui laitostason testi, jossa reaktori- ja turbiinilaitosta käytettiin yhtenä kokonaisuutena. Tarvittava energia tähän tuotettiin pääkiertopumppujen tuottamalla lämpöenergialla. Turbiinigeneraattori on varsin massiivinen laite; sen akselin pituus on 68 metriä.

Kuumakokeissa OL3-laitosyksikön järjestelmiä testataan kokonaisuutena, kuitenkin ilman polttoainetta. Primääripiirin* veden lämpötilat ja paineet nostetaan vaiheittain samalle tasolle kuin varsinaisen tuotannon aikana.

* Primääripiiri tarkoittaa veden kiertoa reaktorin painesäiliön ja höyrystimien välillä. Vesi kuumenee painesäiliössä 328 asteeseen ja siirtyy pääkiertoputkea pitkin höyrystimiin, jossa lämpö siirtyy sekundääripiiriin ja edelleen höyrynä turbiinille. Höyrystimistä primääripiirin vesi palaa takaisin reaktoriin. Primääripiirissä paine pidetään niin korkeana, että vesi ei pääse kiehumaan.