Laitostoimittaja ilmoittaa, että OL3 EPR:n säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019

9.10.2017

​ Teollisuuden Voima (TVO) on saanut tietoa laitostoimittaja Areva–Siemens-konsortion aikataulupäivityksestä Olkiluoto 3 EPR -projektille. Saadun tiedon mukaan OL3 EPR ydinvoimalaitosyksikön säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019.

Laitostoimittajan aikataulutarkastelu projektin loppuunsaattamisesta on jatkunut jo jonkin aikaa. Työ on nyt saavuttanut vaiheen, jossa laitostoimittaja vahvistaa keskeiset virstanpylväät. Laitostoimittajan mukaan laitosyksikkö liitetään ensimmäistä kertaa valtakunnan verkkoon joulukuussa 2018 ja säännöllinen sähköntuotanto alkaa toukokuussa 2019. Laitostoimittajan käyttöönotto-ohjelman mukaisesti laitosyksikkö tuottaa 2–4 terawattituntia sähköä vaihtelevin tehoin aikana, joka alkaa verkkoon liittämisestä ja päättyy säännöllisen sähköntuotannon aloittamiseen.

- Olemme hyvin pettyneitä tähän lisäviiveeseen. OL3 EPR -projektissa on vielä huomattavan paljon työtä jäljellä ja on välttämätöntä, että kaikki tarvittavat tekniset, taloudelliset ja henkilöresurssit osoitetaan projektin käyttöön. Ranskan ydinvoiman rakennejärjestely ei saa vaarantaa tätä, OL3-projektin johtaja Jouni Silvennoinen TVO:lta sanoo.

Vaikka OL3 EPR -projekti on edennyt testausvaiheessa ja viimeaikaisia virstanpylväitä on saavutettu, monia tärkeitä testeja on vielä tekemättä. Edellisen aikataulun mukaan säännöllisen sähköntuotannon oli määrä alkaa vuoden 2018 lopussa.

- Tavoitteemme on OL3 EPR -projektin ripeä loppuunsaattaminen. Tätä varten TVO on edelleen sitoutunut tukemaan avaimet käteen -laitostoimittajaa. TVO on kokenut voimalaitosoperaattori ja jatkamme omien tehtäviemme suorittamista säntillisesti. Odotamme jo innolla sähköntuotannon aloittamista EPR-laitosyksiköllä, sitten kun se on projektin loppuunsaattamisen jälkeen täydessä toimintakunnossa käyttövaihetta varten, Silvennoinen sanoo.

OL3-laitostoimittajakonsortio rakentaa laitosyksikköä kiinteähintaisella avaimet käteen sopimuksella. TVO valitsi kolmanteen laitosyksikköönsä EPR-teknologian vuonna 2003, ja laitostoimittaja käynnisti keväällä 2005 rakennustyöt sitoutuen käynnistämään laitosyksikön sähköntuotannon keväällä 2009. Laitostoimittajakonsortioon kuuluvat yhtiöt AREVA GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG ovat yhteisvastuussa laitostoimitussopimukseen kuuluvista sitoumuksista mukaanlukien nykyiset ja tulevat velvoitteet projektin takuuajan loppuun saakka.

Lisätietoja:
Jouni Silvennoinen, OL3-projektin johtaja

Haastattelupyynnöt:
Pasi Tuohimaa, viestintäpäällikkö, puh. 040 544 5001