Olkiluoto kiinnosti tiedetoimittajia

28.6.2013

​ Suomessa pidettyyn tiedetoimittajien maailmankonferenssiin osallistuneita toimittajia vieraili 28. kesäkuuta Olkiluodossa.

Kahdeksas tiedetoimittajien konferenssi (World Conference of Science Journalists) järjestettiin 24. -28. kesäkuuta Helsingissä. Tapahtumaa organisoivat Suomen ja maailman tiedetoimittajien liitot.

Usean päivän mittaiseen tapaamiseen osallistui noin 850 tiedeviestijää 77:stä eri maasta. Konferenssissa keskusteltiin ajankohtaisista tiedeviestinnän aiheista. Teemaksi oli valittu kriittinen ajattelu. Esitysten ja keskustelujen lisäksi tapahtumaan sisältyi tutustumismahdollisuus eri tieteen alan kohteisiin.

Olkiluotoon, TVO:n ja Posivan vieraiksi, saapui neljätoista tiedetoimittajaa ympäri maailman. Keskustelu kävi vilkkaana, kun toimittajat tutustuivat ydinvoimaan ja loppusijoitustoimintaan sekä vierailivat muun muassa OL3-työmaalla ja matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitustilassa.



Intiasta Eurajoelle

Vierailulla mukana oleva Pallava Bagla on innostunut näkemästään. Vaikka intialainen tiedetoimittaja ja maailman tiedetoimittajien liiton johtokunnan jäsen on vieraillut Olkiluodossa aikaisemminkin, halusi hän ehdottomasti tutustua kohteeseen uudelleen: – Ydinenergia ja sen käyttö on minulle tärkeä aihe. En voinut jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä.

Bagla halusi erityisesti kuulla OL3:n tämän hetkisestä tilanteesta ja aikataulusta. – Intialaisia kiinnostavat OL3:n kaltaiset EPR-laitosyksiköt, joten tämä vierailukohde on työni kannalta hyvin keskeinen. OL3 tulee olemaan maailman moderneimpia ydinvoimalaitosyksiköitä, joten siihen tutustuminen antaa hyvät lähtökohdat ydinvoima-asioista viestimiselle. Myös käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusasioihin perehtyminen kiehtoo minua, ja halusin nähdä ja kuulla miten Suomi hoitaa ydinjätteen käsittelyn, Bagla toteaa.

Pallava Bagla työskentelee tiedetoimittajana Intian New Delhi -televisiossa. Lisäksi hän kirjoittaa eri alan tiedeartikkeleita useisiin kansainvälisiin julkaisuihin. Toimittajatyönsä ohella hän toimii kirjailijana ja valokuvaajana. Bagla on palkittu useasti arvokkaasta työstään tiedejournalismin saralla.