× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Historiallinen 500 terawattitunnin sähköntuotannon määrä saavutettiin Olkiluodossa

Historiallinen 500 terawattitunnin sähköntuotannon määrä saavutettiin Olkiluodossa

23.4.2019

​Teollisuuden Voiman Olkiluodon ydinvoimalaitos saavutti historiallisen 500 terawattitunnin sähköntuotannon rajan 21. huhtikuuta kello 20.50.

​Tuotannon ansiosta suomalaisessa energiantuotannossa on pystytty välttämään 400 miljoonan hiilidioksiditonnin päästöt ilmastoon verrattuna esimerkiksi kivihiilellä tuotettuun samaan sähkömäärään. Luku vastaa noin 35 kertaisesti Suomen nykyisen tieliikenteen vuotuisa päästöjä.

Nykyisin Suomessa kuluu sähköä 87 terawattituntia (TWh) vuodessa, joten 500 TWh:n tuotannolla kotimainen kokonaiskulutus katettaisiin lähes kuuden vuoden ajalle. Olkiluodon vuosituotanto on ollut vuodessa noin 14 terawattituntia.
Olkiluodon ensimmäinen laitosyksikkö OL1 kytkettiin valtakunnan verkkoon syyskuussa 1978. Toinen laitosyksikkö OL2 aloitti sähköntuotantonsa helmikuussa 1980.  

Olkiluodon laitosyksiköt ovat kansainvälisesti tunnettuja korkeista käyttökertoimistaan sekä tarkkaan suunnitelluista ja täsmällisesti toteutetuista vuosihuolloistaan.  
 
- OL1- ja OL2-laitosyksiköt ovat tuotantolaitoksina hyvässä kunnossa viime ja edelliskesänä toteutettujen isojen vuosihuoltojen takia. Kummallekin laitosyksikölle myönnettiin syksyllä 20 vuotta lisää käyttöaikaa aina vuoteen 2038 saakka. Laitosyksiköt ja niiden käyttäytyminen tunnetaan hyvin, ja järjestelmiä on uusittu ja modernisoitu jatkuvasti, TVO:n tuotantojohtaja Marjo Mustonen sanoo.

- Myös ilmastoystävällisen sähköntuotannon ja Suomen omavaraisuuden kannalta käyttöiän pidentäminen oli tervetullut.

Nykyisin nimellisteholtaan 890 megawattia olevat laitosyksiköt tuottivat alun alkaen sähköä 660 megawatin teholla. OL1- ja OL2-laitosyksiköt tuottivat viime vuonna kuudesosan Suomen sähköntarpeesta. OL3-laitosyksikön valmistuttua Olkiluodon
tuotannon osuus nousee noin 30 prosenttiin. Ydinsähkö on säästä riippumatonta. Yhdessä uusiutuvien kanssa ydinvoima on ratkaisevassa roolissa ilmastonmuutoksen torjunnassa.


Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Marjo Mustonen, (02) 8381 2100 ja
viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa, 040 544 5001.

--------

Käyttömies Kari Suula on työskennellyt Olkiluodossa vuodesta 1974 lähtien. Tämä rautainen ydinalan ammattilainen on ollut rakentamassa, käyttöönottamassa ja käyttämässä laitoksia ja tuntee ne varmasti paremmin kuin omat taskunsa.