× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Kolmonen tulee, Olkijengi on valmis

Kolmonen tulee, Olkijengi on valmis

18.12.2018

Olkiluoto 3 -laitosyksikön käyttöhenkilöt ovat antaneet hyväksytyt näytöt työtaidoistaan. Säteilyturvaviranomainen on vastikään hyväksynyt ensimmäiset lisenssit.

Syksyn aikana jo 34 OL3-operaattorikokelasta on antanut hyväksytyt työnäytöt. Kouluttautuminen on ollut pitkä prosessi. Ensimmäiset kokelaat aloittivat koulutukset jo 2005. Operaattoreiden oppiminen ei pääty myönnettyihin lisensseihin, joista ensimmäiset myönnettiin 11. joulukuuta. Tästä eteenpäin he ylläpitävät ammattitaitoaan ja harjoittelevat laitoksen käyttöä simulaattorilla. Tositoimiin he pääsevät tositoimiin ensi vuoden kesäkuussa, kun polttoaine asennetaan reaktoriin. Polttoaineen asennus on tärkeä vaihe ennen sähköntuotannon aloittamista.

Operaattorit kouluttautuvat myös käytön aikana. Työ on luonteeltaan jatkuvaa oppimista sekä taitojen ylläpitämistä. Jotta OL3:n valvomovuorot saadaan pyörimään, operaattoreita tarvitaan minimissään 21 operaattoria. Kaikki operaattorit ovat toistaiseksi taustaltaan AMK-insinöörejä. Parhaiten valvomotyöhön soveltuu teknisen alan koulutus, kuten automaatio, sähkö-, energia- ja prosessi-insinöörin tutkinto. Operaattoritiimin eri tekniikanalojen koulutustausta mahdollistaa erilaisten vahvuuksien hyödyntämisen.