​Olkiluodon tuulivoimala puretaan

12.12.2017

​TVO luopuu Olkiluodon tuulisähkön tuotannostaan. TVO on jo jättänyt lupahakemuksen Eurajoen rakennusvalvonnalle tuulimyllyn purkamiseksi.
Tuotantoteholtaan yhden megawatin tuulivoimala pystytettiin vuonna 2004 ydinvoimalaitosten naapuriin. Tarkoituksen oli tutkia käytännössä tuuliolojen ja tuulisähkön tuotantomahdollisuutta voimalaitosalueella.

Syynä Olkiluodon tuulivoimalan purkamiseen on raha. Voimalan rakenteet ja generaattori ovat niin pahasti vaurioituneita, ettei niitä enää kannata korjata.

- Kustannukset eivät ole katettavissa nykyisillä sähkön hinnoilla, TVO:n projektipäällikkö Tommi Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan tuulivoimalan vauriot selvisivät alkukesästä, ja sen jälkeen voimalan turbiini on ollut kiilattuna kiinni. Tuulisähköä valtakunnan verkkoon ei tämän jälkeen voimalasta ole enää tullut.
TVO luopuu tuulivoimalastaan myös siksi, että sen ylläpito on vaatinut suhteettoman paljon ylläpitoa ja huoltotöitä tuotantoonsa nähden.

- Käyttökerroin on jäänyt alle 20 prosenttiin nimellistehosta, Virtanen sanoo.

Tuulimyllyn purkamisen ajankohta sen sijaan on vielä avoinna. Virtasen mukaan purkamisen käytännönjärjestelyjä selvitellään paraikaa. Todennäköisesti purkaminen ajoittuu ensi vuoden puolelle tammi- tai helmikuulle. Myös myllyn osien jatkokäytön mahdollisuuksia selvitellään parhaillaan.

Myllyn rakentaminen maksoi aikanaan 1,1 miljoonaa euroa.

2016_09_19_040.jpg

Teksti: Pasi Tuohimaa
Kuva: Hannu Huovila