Suomen merkittävimmän generaattorin vuosihuolto on nyt valmis

8.4.2024

Olkiluoto 3:n generaattorin osalta vuosihuollot 2024 on nyt taputeltu valmiiksi. Tämä on hyvä uutinen koko Suomen kannalta, sillä ilman toimivaa generaattoria, Euroopan tehokkaimmalta ydinvoimalaitosyksiköltä ei lähtisi ainuttakaan wattia valtakunnan verkkoon. Ja tämä puolestaan tarkoittaisi 14 prosentin miinusta koko Suomen sähköntuotantokapasiteettiin. Generaattori muuttaa sähköenergiaksi turbiinin liike-energian, joka on saatu aikaan höyrystämällä vettä ydinreaktion tuottamalla lämpöenergialla. Muiden töiden osalta vuosihuolto jatkuu edelleen.

-‍ Varsinaiset huoltotyöt saatiin pakettiin 1. huhtikuuta, jonka jälkeen tehtiin vielä generaattorin tiiveyskokeet, jotka ovat siis nyt nekin valmiit, kertoo Taneli Sundell. Hän oli vetovastuussa OL3:n generaattorin vuosihuollosta.

Sata tuntia jäähtymiseen

Kaikkiaan generaattorin huoltoon ja tarkastuksiin oli varattu aikaa noin kolme viikkoa. Tähän väliin oli mahdutettu paitsi iso lista huoltotoimenpiteitä, myös erityisen paljon tarkastuksia ja mittauksia. Tovi tosin piti alkupäässä vartoa, ennen varsinaisten huoltojen aloittamista.

- Ennen töiden alkua turbiinin akselin jäähtymistä piti odotella noin sata tuntia, Sundell kertoo. Odottelu on välttämätöntä, sillä akselin pysäyttäminen liian lämpimässä, voisi pahimmillaan muuttaa akselin muotoa.

Sundellin vetämän generaattoritiimin pääluku oli aika tasan 30.

- Huoltoryhmä koostui asentajista ja työnjohtajista sekä eri osa-alueiden tarkastajista ja asiantuntijoita, jotka sitten analysoivat lukuisissa tarkastuksissa havaittuja löytöjä, Sundell kertoo.

Käytännössä leijonanosa porukasta oli toimittajan eli Siemensin henkilöstöä, joista osa oli ollut Olkiluodossa jo koekäyttövaiheessa. Työmaan virallinen työkieli olikin englanti ja hyvänä kakkosena tuli saksa.

Ensimmäisen kerran erikoisuudet

Sundell kertoo, että ensimmäiseen vuosihuoltoon kuului perusvuosihuoltoa enemmän tarkastuksia. Näistä merkittävimmät olivat staattorille ja roottorille tehdyt robottitarkastukset.

- Tämän avulla saimme generaattorin kunnon mitoitettua hyvinkin tarkkaan, hän kertoo.

Toinen astetta jykevämpi toimenpide olivat korkeajännitetestit, joiden myötä saatiin nyt tietoa esimerkiksi eristysten kunnosta.

- Nämä ovat molemmat sellaisia toimenpiteitä, jotka tehtiin nyt ensimmäiseen vuosihuoltoon, mutta joita jatkossa pitää tehdä noin 4–5 vuoden välein, Sundell kertoo.

Paljon tehtiin tosin myös näitä jatkossakin jokavuotiseksi tarkoitettuja tarkastuksia. Sellaisiksi Sundell listaa esimerkiksi akselitiivisteiden, laakereiden ja apujärjestelmien tarkastukset.

Jatkuva parantaminen käytännössä

Siihen Sundell kertoo olevansa tyytyväinen, että kaikki generaattorille suunnitellut huollot saatiin valmiiksi aikataulussa. Eikä tarkastuksissakaan sen ihmeempiä yllätyksiä eteen tullut.

- Oikeastaan ainoa lisätyö liittyi eräässä huoltojen jälkeisessä tehdyssä tiiveyskokeessa tehtyyn havaintoon, mutta ei siitäkään vuorokautta enempää lisätöitä tullut, hän kertoo.

OL3:n vuosihuollot ovat generaattorin osalta siis onnistuneesti paketissa, mutta käytännössä seuraavan vuoden osalta niiden suunnittelutyö on jo lähtökuopissa, noin 11 kuukautta ennen niiden alkamista.

- Alustava suunnittelu alkaa käytännössä heti, koska nyt meillä on kaikki löydökset ja muutostarpeet tuoreessa muistissa, Sundell huomauttaa.

Samaan syssyyn lähetetään myös varaosia huoltoon ja kartoitetaan muutenkin jo seuraavan vuosihuollon varaosatarpeita.

- Lisäksi me käymme yhdessä laitostoimittajan kanssa läpi, miten huolto sujui, ja miten yhteistyötä voitaisiin vielä kehittää edelleen, hän tiivistää.

Sie­men­sin noin 30 hen­keä kat­ta­nut huol­to­ryh­mä koos­tuu asen­ta­jis­ta, työn­joh­ta­jis­ta, eri osaa­mi­sa­lu­een tar­kas­ta­jis­ta sekä asian­tun­ti­jois­ta, jot­ka ana­ly­soi­vat tar­kas­tuk­sis­sa ha­vait­tu­ja löy­tö­jä.


Oppimista riittää vielä viidenkin vuoden jälkeen

Taneli Sundellille tulee huhtikuussa täyteen viisi vakituisessa työsuhteessa vietettyä TVO-vuotta. Luoto oli tosin käynyt tutuksi jo tätäkin ennen.

- Olen lähes kaikki kesäharjoitteluni tehnyt aikanaan täällä ja myös opinnäytetyöni käsitteli OL3:n kunnossapitoa, hän taustoittaa.

Omassa työssä Sundell arvostaa erityisesi mielenkiintoista ja monipuolista vastuualuetta.

- Kyllä täällä sen verran paljon on opittavaa, että sitä riittää myös vuosikausiksi eteenpäin, hän hymyilee.


Teksti: Ville Kulmala
Kuvat: Tapani Karjanlahti