40-vuotta tvo:lla

Timo Nikkanen
nikkanen.jpgOlen syntynyt 2.10.54 Mikkelissä. Nuoruuteni vietin Järvenpäässä ja siellä kävin myös peruskouluni.
Armeijan jälkeen olin instrumenttiasentajan koulutuksessa Porvoossa -76-77. Siellä kuulin huonetoveriltani, että hän haki säteilyvalvojan paikkaa Olkiluotoon. Ajattelin jos hän, niin miksen minäkin. Niin kävi, että minut valittiin häntä ei.

Kesäkuun 21. päivä 1977 aloitin TVO:lla säteilyvalvojana. Laitoksia rakennettiin vielä, joten alussa vain opiskeltiin tiiviisti säteilysuojelua ja laitostekniikkaa. Myös ruotsin opintoja kerrattiin, koska olimme lähdössä loppukesästä vielä Barsebäckin voimalaitokseen opettelemaan säteilysuojelua vuosihuollossa. Muutama kuukausi vierähti siellä, paljon nähtiin ja paljon opittiin.

Säteilyvalvonnassa meitä oli alun perin neljä henkilöä, lisää tuli vuosien mittaan. Ensimmäiset vuodet olivat opettelua ja laitokseen tutustumista. OL1 käynnistyi -78 ja OL2 muutamaa vuotta myöhemmin.

Instrumenttiasentajan koulutus toi minulle myös säteilyvalvonnan laitehuollon töitä. Eihän niitä mittareita siihen aikaan paljoa ollut, mutta kaikki korjattiin itse. Alkuvuosina toimin myös paljon säteilysuojelukouluttajana, monet asiat piti ensin itse opetella ja sitten opettaa muille. Vapaa-aikanani opiskelin heikko-ja vahva-virtapuolen työteknikoksi. Sen jälkeen sainkin vastata säteilyvalvontalaitteiden hankinnasta ja huollosta.

Laitevastuu onkin seurannut minua aina näihin päiviin asti. Parikymmentä vuotta vierähti käytännön säteilysuojelun, laitehuollon ja koulutuksen parissa. Välillä tein töitä yhden talven radiokemian laboratoriossa tuuraajana, paljon oppi sieltäkin.

Näinä vuosina toiminta TVO:lla oli aktiivista joka rintamalla. Yhteishenki jaoksessa ja koko talossa oli erinomainen. Vapaa-ajan toiminta kukoisti. Saunailtoja yms. pidettiin hyvin herkästi, tutustumis-ja/tai työreissuja niin kotimaassa kuin ulkomailla tehtiin paljon. Harrastusjaokset olivat aktiivisia. Itse olin mukana vetämässä TVO:n laskettelumatkoja. Säännöllisesti käytiin Himoksella, välillä myös Rukalla ja Åressa. Myös EA-toiminta on ollut lähellä sydäntä, siinä olin mukana niin jäsenenä kuin vetäjänäkin. Valitettavasti monet näistä aktiviteeteista ovat kuihtuneet.

1999 TVO alkoi rakentamaan ympäristöjärjestelmää, olin projektiryhmässä mukana. Kun en asiasta mitään tiennyt, suoritin iltaisin johtavan ympäristö-auditoijan koulutuksen, tämä kesti noin vuoden. Ympäristöjärjestelmä saatiin sertifioitua ja minut siirrettiin hoitamaan sitä laatupuolelle. Reilut viisi vuotta katselin laitosten toimintaa aidan toiselta puolelta, hyvin opettavaista oli sekin kokemus. 2005 minut kutsuttiin takaisin säteilyvalvontaan osallistumaan laitospuhtaanapidon töihin. Sain vastuulleni laitos-ja prosessirakennusten puhtaanapidon. 2006 valmistuin myös SAMKista AMK- insinöörksi, olin lueskellut sitä iltaisin.

OL3:lla alkoi myös tapahtua. Siinä sirkuksessa olen ollut mukana vuodesta 2004 lähtien. Säteilyvalvonnan laitteet ja laitospuhtaanapito ovat sielläkin olleet vastuullani. Työt ovat lisääntyneet, kiireet ja vaatimukset kasvaneet. Paljon on vielä tällä rintamalla tehtävää. OL3 käynnistymistä taidan kuitenkin seurata jo kiikkustuolista kotona.

Olen nähnyt ja ollut mukana TVO:n ja Olkiluodon kehityksessä noin 40 vuoden ajan. Nähnyt kuinka laitokset rakennetaan, kuinka niitä käytetään turvallisesti ja tehokkaasti, hoidetaan säteilysuojelu-, työsuojelu- ja jäteasiat vastuullisesti. Tämä on ollut hienoa aikaa ja olen aina pitänyt työstäni, vaikka sitä on ollut paljon. Työ on myös yksi onnen avaimista, uskon että sitä minulla on ollut ja tulee aina olemaan.