× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  TUOTANTO  /  Perustietoa ydinvoimasta  /  Säteily  /  Säteilytyö

SÄTEILYTYÖ

Säteilylaissa ja -asetuksessa säädetään enimmäisrajat säteilynalaista työtä tekeville henkilöille. Säteilytyöntekijä saa viidessä vuodessa saada enintään 100 millisievertin (mSv) säteilyannoksen, eikä säteilyannos saa ylittää minään yksittäisenä vuonna 50 mSv:n rajaa.

Valvonta-alueella työskentelevät henkilöt luokitellaan säteilytyöluokkiin A ja B. Luokittelun perusteella tehtävällä työntekijöiden terveystarkkailulla varmistetaan, että työntekijät ovat terveydentilansa puolesta soveltuvia heille osoitettuihin tehtäviin.

A-luokkaan luokitellaan säteilytyöntekijät, jotka työskentelevät sellaisissa tiloissa, joissa annosaltistus voi nousta yli 6 mSv:iin vuodessa, sekä säteilytyöntekijät, jotka työssään joutuvat käyttämään raskasta suojavarustusta (ylimääräinen suojapuku, hengityssuojain). Valtaosa työntekijöistä luokitellaan B-luokkaan.

Raskaana olevan säteilytyöntekijän työt on järjestettävä siten, että sikiön ekvivalenttiannos pidetään niin pienenä kuin käytännöllisin toimenpitein on mahdollista ja ettei annos jäljellä olevan raskauden aikana ylitä 1 mSv:iä. Työntekijä ei voi toimia raskauden aikana säteilytyöluokkaan A kuuluvana työntekijänä.