× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko  /  Olkiluoto ainutlaatuinen työpaikka

Energiatekniikan opiskelija heidi mattila: Isovanhempani kutsuvat minua atomiprinsessaksi

Energia-alaa opiskeleva ja TVO:lla Olkiluodossa kesäharjoittelijana työskentelevä Heidi Mattila pitää Olkiluotoa ainutlaatuisena työpaikkana; kaikki on hyvin järjestelmällistä. Mattilan mukaan ydinvoima muodostaa suuren osan Suomen perusvoimasta ja on siksi iso energia-alan työllistäjä.Heidi Mattila, miksi nuori hakeutuisi ydinvoima-alalle ja työskentelemään ydinvoimalassa? Miksi ydinvoima-ala kiinnostaa?

- Ydinvoima muodostaa suuren osan Suomen perusvoimasta ja on siten iso energia-alan työllistäjä. Raumalta kotoisin olevana TVO on näkynyt lapsuudesta saakka isona työnantajana Satakunnassa.

Millaista suhtautumista olet kohdannut kertoessasi opinnoistasi/työstäsi lähipiirille?

- En ole törmännyt kovin vahvoihin ennakkoluuloihin, suhtautuminen ainakin Suomessa on yleensä ollut positiivista. Isovanhempani kutsuvat minua leikkimielisesti ”atomiprinsessaksi”. Kun olin Singaporessa vaihto-opiskelijana, siellä jotkut yllättyivät kuullessaan, että olen työskennellyt ydinvoimalassa ja kysyivät, onko työskentely pelottavaa.

Millaista on ollut työskennellä Olkiluodossa?

- Työskentely on ollut todella kivaa ja olen oppinut paljon. Olkiluoto on jossain määrin aika ainutlaatuinen työpaikka: täällä kaikki on niin tarkasti dokumentoitua, piirustukset löytyvät oikeista paikoista ja ne ovat ajan tasalla, kaikki on hyvin järjestelmällistä ja kaikki varmennetaan huolellisesti. Tämä on ollut hyvä paikka harjoitella sähkösuunnittelua.

Työtehtävät ovat olleet monipuoliset, käytäntö ja toimistotyöt ovat kohdanneet hyvin varsinkin laitosten vuosihuoltojen aikaan. Loppukesästä olen tehnyt enemmän sähkösuunnittelutöitä. TVO perehdyttää työntekijänsä hyvin ja järjestää paljon kursseja. Täällä on mukavia työkavereita ja lisäksi aina saa helposti neuvoja ja apua, jos on ollut kysyttävää.

Lisäksi vinkki tuleville kesäharjoittelijoille! Tänä kesänä Eurajoen kunta lähti mukaan kesäteekkarikampanjaan ja on tukenut yliopisto-opiskelijoiden työllistymistä Olkiluotoon tarjoamalla kesätyöntekijöille kesäasunnon. Vajaa kymmenen opiskelijaa sai tätä kautta asunnon, joten kannattaa jatkossakin hyödyntää etua jos kampanja saa jatkoa.

Heidi-Mattila-1.jpg

Millaisena näet ydinvoima-alan tulevaisuuden? Onko ydinvoima auringonlaskun ala vai keskeinen osa tulevaisuuden energiajärjestelmää?

- Se on mielenkiintoinen kysymys ja energia-alan opiskelijana tietysti kiinnostaa, minkälaisiin ratkaisuihin päädytään ja toisaalta myös itsellä on jonkinlainen mahdollisuus päästä vaikuttamaan asiaan. Uskon kyllä, että ydinvoima pysyy perusvoimana vielä jonkin aikaa. Jos ja kun energiantuotanto tulee olemaan tulevaisuudessa entistä monipuolisempaa, niin vakaata perusvoimaakin tarvitaan.

Jokainen maa luultavasti hoitaa oman perusvoiman tarpeensa jatkossakin omien luonnonolojen ja -varojensa mukaan, mutta on jännittävää nähdä minkälaisia hajautettuja sähkötuotantomuotoja ja älyverkkoja tulee mahdollisesti rinnalle. Ja eritysesti se on iso kysymys, miten ne saadaan sulautettua teknisesti ja taloudellisesti perusvoiman tuotannon kanssa.

Millaisena näet ydinvoima-alan työmahdollisuudet Suomessa? Entä ulkomailla?

- Näen työmahdollisuudet alalla hyvinä sekä Suomessa että ulkomailla. Jos haluaa työllistyä ulkomaille ydinvoima-alalle, niin esimerkiksi WANOn (World Association of Nuclear Operators) kautta voi saada hyviä kontakteja.                      

Ydinvoima-alalla on muutenkin vilkasta yhteistyötä eri tahojen kanssa. Esimerkiksi Suomen Atomiteknillinen Seura (ATS) järjestää kesäisin Summer Symposium-tapahtumia ydinvoima-alalla työskenteleville ja siitä kiinnostuneille nuorille. Myös ne ovat hyviä paikkoja verkostoitua.

 

Teksti: Annika Rinne, Pasi Tuohimaa
Kuva ja video: Tapani Karjanlahti
Graafi_90prosenttia.png
Graafi_paastot.png