× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko  /  Olkiluodolla on ollut valtava merkitys menestyvien raumalaisten yritysten määrään

RTK-Palvelun toimitusjohtaja Ismo Heikkonen: Olkiluodolla on ollut valtava merkitys menestyvien raumalaisten yritysten määrään

Kertoisitko lyhyesti yrityksenne historiasta?

- RTK-palvelu on todellinen raumalainen menestystarina. Kaikki sai alkunsa siitä, kun raumalaiset jääkiekkovanhemmat tekivät siivoustyötä talkootyönä. Vähitellen toiminta muuttui ammattimaisemmaksi. Yrityksen juuret ovat siis Raumalla, mutta nykyään toimintaa on 30 paikkakunnalla, RTK työllistää Suomessa 3000 henkilöä.

 

Mitkä ovat olleet tärkeimpiä tekijöitä yrityksen menestystarinassa?

Mikä on ollut Olkiluodon (kokonaisuudessaan) vaikutus yrityksen toiminnalle ja kasvulle?
- Nimenomaan yhteistyö TVO:n kanssa on mahdollistanut menestyksen. Pitkäaikainen, hyvin kehittynyt ja laajentunut yhteistyö TVO:n kanssa alkoi jo 1970-luvulla, kun kahta ensimmäistä ydinvoimalaa rakennettiin Rauman naapurikuntaan Eurajoelle. TVO on ollut taloudellisesti ja ammatillisen kehittymisen näkökulmasta tärkein asiakkuus yrityksen alkutaipaleella. Molemmille yhtiöille TVO:lle ja RTK:lle yhteiskuntavastuu on tärkeä asia. TVO on hienosti luottanut paikallisiin toimijoihin ja tehnyt yhteistyötä niiden kanssa. Ensin pääsimme tekemään rakennusvaiheen siivouksia, 1978 alkoi ydinvoima-alueen rakennuksien vakituinen siivous. TVO on edelleen suurin asiakkaamme.

TVO oli alkujaan pienelle yritykselle hyvin vaativa asiakkuus, joka mahdollisti uuden oppimisen ja osaamisen monistamisen myöhemmin. TVO on mahdollistanut hienon kehityksen eri palveluissa, kuten jätehuollossa, teknisissä töissä ja nosturikuljetuksissa. Vuodesta 1993 laatu- ympäristö- ja turvallisuusjärjestelmämme on ollut sertifioitu. RTK:lla on ISO9001, ISO8001 ja ISO14001 sertifikaatit.
Nykyinen RTK ei olisi sitä mitä se nyt on ilman TVO:n yhteistyötä.

Millainen vaikutus mielestäsi OL3:lla on ollut alueen elinvoimaisuudelle?

Sillä on ollut aivan valtava merkitys raumalaisten yritysten määrään. Se vahvistaa Raumaa, että on niin paljon menestyviä yrityksiä.

Miltä yrityksenne tulevaisuus näyttää?

RTK-Palvelulla on nykyään 7000 asiakasta, se seisoo omilla jaloillaan, vaikka TVO onkin edelleen merkittävin asiakas. Olkiluodon lisäksi Fortumin voimalat Loviisassa ovat RTK:n asiakkaita. RTK:n asiakkuudet kattavat siis sata prosenttia Suomen ydinvoimaloista. Asiakkaina on myös isoja kauppakeskuksia, Ikea jne. Osaamista on kumuloitunut, ja sitä on keskusteluissa pohdittu, että olisiko RTK:lla mahdollisuuksia vientiin. Toiminnan laajentaminen esimerkiksi Ruotsin voimaloihin olisi luonteva tapa kasvaa.


Teksti: Annika Rinne, Pasi Tuohimaa
Kuva ja video: Tapani Karjanlahti
Graafi_90prosenttia.png
Graafi_paastot.png