× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko  /  Ydinvoimalla tärkeä rooli päästöjen vähentämisessä

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies: Ydinvoimalla on tärkeä rooli päästöjen vähentämisessä

Elinkeinoelämän näkökulmasta Olkiluoto 3:n valmistuminen on yhteiskunnalle ensiarvoisen tärkeää. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK:n) toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan parasta ydinvoimassa on sen kilpailukykyisesti hinnoiteltu sekä kestävästi ja vakaasti tuotettu sähkö.

Hakamies_web.jpg- Olkiluoto 3:n valmistuminen parantaa myös Suomen huoltovarmuutta, sillä tällä hetkellä Suomessa ei ole tarpeeksi sähköntuotannon kapasiteettia kattamaan tilanteet huippukulutuksen aikana. Olkiluoto 3 tuo sähkömarkkinoille myös lisää hiilidioksiditonta sähköä, mikä osaltaan auttaa ilmastonmuutoksen hillinnässä, Häkämies sanoo.

Häkämiehen mukaan yhteiskunta ja elinkeinoelämä sen mukana sähköistyy ja digitalisoituu nyt kovaa vauhtia.

- Tähänkin kehitykseen lisäydinvoima sopii mainiosti. Toisin sanoen, luotettava, kilpailukykyisesti hinnoiteltu ja kestävästi tuotettu sähkö on tärkeä kilpailutekijä Suomen sähköintensiiviselle vientiteollisuudelle. Tämä heijastuu koko Suomen kilpailukykyyn.

Merkittävä investointi

Häkämies näkee Olkiluoto 3:n suuren luokan investointina, jolla on kerrannaisvaikutukset niin alueellisesti kuin koko pitkään investointilamasta kärsineessä Suomessa. Hänen mukaansa Suomen energiapolitiikan kokonaisuus on meidän vahvuutemme ja siinä ydinvoimalla on tärkeä rooli.

- Suomi on toiminut suunnannäyttäjänä maailmalle siinä, että täällä on uskallettu investoida ilmaston kannalta puhtaaseen ydinvoimaan. Suomalaisen ydinvoimaosaamisen ja koulutuksen sekä ydinturvallisuuden tasosta kertoo se, että Suomessa opiskelee jo nyt alan ulkomaalaisia opiskelijoita, Häkämies listaa.

Siirtoyhteydet pullonkauloina

Pohjoismainen sähkömarkkina on toiminut hyvin, mutta pullonkaulat siirtoyhteyksissä ovat nostaneet usein Suomen aluehintaa verrattuna esimerkiksi sähkön hintaan Norjassa tai Ruotsissa. Häkämiehen mukaan tähän toisi OL3:n valmistumisen lisäksi helpotusta uusi siirtoyhteys Pohjois-Suomen ja Ruotsin välillä.

Häkämies korostaa, että sähkön tuonnin väheneminen vaikuttaa positiivisesti Suomen vaihtotaseeseen.

- Tärkein näkökulma kirjoitettaessa OL3:sta ja ydinvoiman tulevaisuudesta on kuitenkin se, että kun ykköstavoitteena on päästöjen vähentäminen, siinä ydinvoimalla on aivan keskeisen tärkeä rooli.Teksti: Annika Rinne, Pasi Tuohimaa
Kuva: Marjo Koivumäki

Sahkontuonti_graafi_HEJI.png