× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko  /  Olkiluoto 3 vakauttaa energiaympäristöä

etlan toimitusjohtaja vesa vihriälä: Olkiluoto 3 vakauttaa energiaympäristöä

Ensimmäisenä Teollisuuden Voiman tentissä on Vesa Vihriälä, joka on ekonomisti ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) toimitusjohtaja.

VesaVihrialaweb3.jpg
Vesa Vihriälä, miten te näette valmiin Olkiluoto 3:n merkityksen Suomen taloudellisen kasvun kannalta?

1. Suomen kansantaloudelle ja BKT:lle?

- Meillä ei ole tehty laskelmia siitä, mikä olisi kasvuvaikutus BKT:lle, mutta kyllä se varmastikin on myönteinen, koska OL3:n myötä on enemmän perusvoimaa tarjolla, on varmuus sähkön tuotannosta ja hintakehityskin on maltillisempi. Ydinvoima on hiilidioksidipäästöiltään neutraali, joten tiukentuvat ilmastotoimet eivät vaikuta ydinvoimaan. OL3 vakauttaa energiaympäristöä, mikä on hyvä asia Suomen teollisuudelle.

2. Työllisyydelle?
- Tästäkään ei ole mitään laskelmia, mutta uskoisin että vaikutus ei ole kovin suuri. Sähkön tuotanto ei työllistä paljon, ja OL3:n vaikutuksista hyötyvät lähinnä pääomavaltaiset alat, joilla työntekijöitä on vähemmän. Toki OL3:lla on työllisyyteen välillisiä vaikutuksia sen kautta että kuluttajien ostovoima lisääntyy ja osa tästä kanavoituu Suomessa tuotettuihin tavaroihin ja palveluihin.

3. Suomen teollisuuden kasvulle?
- Suomen teollisuuden kasvulle vaikutukset ovat myönteiset. OL3 tuo vakautta Suomen energiantarjontaan. Tämä rohkaisee investoimaan energiaa tarvitsevaan tuotantoon.

4. Suomen viennille ja viennin kasvulle?
- Samoin kuin teollisuuden kasvun osalta, vaikutukset ovat myös viennin kasvun osalta myönteiset. Suomen teollisuuden kasvu ja viennin kasvu kulkevat tässä yhtä jalkaa.

5. Suomen maabrändille? Miltä Suomi näyttää ulospäin investointien näkökulmasta, nyt kun Suomi on investoinut ydinvoimaan?
- Maabrändin kannalta vaikutukset lienevät myös myönteiset. Suomessa on energiaa tarjolla, täällä on tohdittu investoida. Meillä on myös korkea luottamus hyvään toimintaympäristöön. Toki on ympäristöjärjestöjä ja muita toimijoita, joiden suhtautuminen ydinvoimaan on negatiivista ja niiden näkökulmasta vaikutus maabrändiin ei välttämättä ole myönteinen.

6. Mitä muita vaikutuksia näet OL3:lla olevan suomalaiseen yhteiskuntaan?
- Taloudelliset kysymykset ovat tässä kaikkein oleellisimpia. Suomeen tulee lisää ydinvoimakapasiteettia ja elinkaari on pitkä. En näe OL3:lla paljoa laadullisia vaikutuksia, siinä vaikuttavat muut trendit.

Millaisen vaikutuksen uskot OL3:n mahdollistamalla energian maltillisella hintakehityksellä olevan Suomen kilpailukyvylle?
- Se on myönteinen seikka. Toki pitää muistaa, että meillä on yhteispohjoismaiset markkinat, joten vaikutus ei ole niin suuri kuin mitä se olisi jos meillä olisi vain oma markkina. Sähkön tuonti ei OL3:n takia lopu, mutta tuontiriippuvuus pienenee.

Kuinka suuri investointi OL3 on Suomen kansantalouden mittakaavassa? Entä globaalissa mittakaavassa?
- Suhteessa teollisuuden kiinteisiin investointeihin OL3 on suuri investointi. Toki sitä on tehty vuosikausia ja se jaksottuu usealle vuodelle. Korkeimmillaan vuonna 2009 hanke vastasi 8 % teollisuuden ja 2,5 % koko kansantalouden kiinteistä investoinneista.

OL3:n kansainväliset vaikutukset
Miltä se näyttää ekonomistin näkökulmasta, että Suomi ensimmäisenä länsieurooppalaisena maana pitkään aikaan investoi ydinvoimaan?

- Investoiminen OL3:een tukee ehkä hieman ydinvoiman käyttöä laajemmin. Se on ydinvoimateollisuudelle myönteinen signaali, että Suomi, joka on vakaa maa ja jossa on tehty harkittuja päätöksiä, investoi ydinvoimaan.
Graafi_vaaka.png

Tuontisähkön väheneminen
1. Mitkä ovat sähkön tuonnin vähenemisen vaikutukset kansantaloudelle?
- Vaikutusta on vaikea arvioida täsmällisesti. Vuoden 2017 hinnoilla OL3:n koko tuotannon arvo olisi ollut noin 420 miljoonaa euroa. Jos tämä kaikki olisi ollut pois tuonnista, sähkön tuonti olisi supistunut noin 60 %.

2. Missä määrin näet OL3:n vaikuttavan vaihtotaseeseen ja kotitalouksien ostovoimaan?
- Vaikutus vaihtotaseeseen on toki myönteinen, OL3 parantaa jossain määrin vaihtotasetta. Sen sijaan vaikutus kotitalouksien ostovoimaan on lähinnä välillinen sen myötä, kun kansantalouteen syntyy tuloja.


Teksti: Annika Rinne, Pasi Tuohimaa

Graafi_ydinvoima_henkilosto.png
Graafi_sahkontuotanto.png