× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  VASTUULLISUUS  /  Suomen suurin ilmastoteko

OL3 - Suomen suurin ilmastoteko

Pian Olkiluodossa otetaan käyttöön Suomen suurin yksittäinen ilmastoteko. Maailman tehokkaimman ydinvoimayksikön myötä noin 30 % Suomen sähköstä tulee yhdeltä saarelta, jossa hallitaan ydinvoiman koko elinkaari. Teollisuuden Voima aloittaa kirjoitussarjan, jossa vaikuttajat yhteiskunnan eri osa-alueilta ja erilaisista näkökulmista pohtivat Olkiluoto 3:n merkitystä Suomelle. Kaikkiaan pitkin kevättalvea jatkuvaan kirjoitussarjaan osallistuu 16 suomalaista vaikuttajaa.


Osaamisen vienti jyllää vahvana ydinalalla

Tutustu seitsemän eri asiantuntijan kokemuksiin osaamisen viennin vauhdittumisesta.

Kuvakollaasi.jpgYdinvoima-alalla tapahtuu nyt paljon uutta ja se houkuttaa nuoria opiskelijoita 

Ydinvoima-alalla tapahtuu nyt paljon uutta, töitä riittää ja energia kiinnostaa nuoria. Ydinvoima nähdään Suomen suurimpana perusvoiman tuottajana vielä pitkään.
  
OL3 - Suomen suurin ilmastoteko -sarjan seitsemännessä osassa puhuvat nyt Lappeenrannan teknillisen yliopiston ydinvoimatekniikan mallinnuksen professori Juhani Hyvärinen sekä energia-alaa opiskeleva ja TVO:lla Olkiluodossa kesäharjoittelijana työskentelevä Heidi Mattila


Juhani_Hyvarinen_2.jpg

Heidi-Mattila-1.jpgOL3 ja ydinvoima rakentavat Suomen teollista kilpailukykyä

Olkiluoto 3 ja ydinvoima ovat keskeisessä osassa, kun Suomeen rakennetaan ja on rakennettu teollista kilpailukykyä. Ydinvoimalla tuotetaan teollisuuden tarpeisiin soveltuvaa säästä riippumatonta, toimitusvarmaa ja ilmastoystävällistä sähköä kilpailukykyiseen hintaan.

OL3 - Suomen suurin ilmastoteko -sarjan kuudennessa osassa ääneen pääsevät Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen, johtava asiantuntija Martti Kätkä Teknologiateollisuudesta sekä Suur-Savon Sähkön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen.


Timo-Jaatinen.jpg


Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen:

OL3 vakauttaa järjestelmää

Sähkön siirrosta Suomen kantaverkossa vastaavan Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruususen mukaan Olkiluoto 3 on kuin vauhtipyörä, joka pitää järjestelmää käynnissä ja vakauttaa järjestelmää. Se on markkinoiden kannalta hyvä asia, sähkönkäyttäjän kannalta hyvä asia sekä ympäristön kannalta hyvä asia.

Jukka-Ruusunen-3.jpgYdinvoima päästövähennysten mahdollistajana

Asiantuntijakeskustelussa Ilmatieteen laitoksen tieteellinen johtaja, professori Ari Laaksonen sekä tietokirjailija Rauli Partanen.

Toimitusvarmuus on Suomen energiatuotannon vahvuus – OL3 tuo tähän edelleen parannusta

Suomen energiajärjestelmä on turvallinen ja huoltovarma. Energiapalettimme on myös laaja. Tämä tarkoittaa, että jos joku osa siitä hajoaa tai putoaa muuten pois, Suomessa löytyy korvaavia energiamuotoja. Suomessa voimme helposti korvata fossiilista tuontienergiaa kasvattamalla omavaraisuuttamme. Tällöin kasvaa myös Suomen vaihtotase. Olkiluoto 3 sopii tähän kuvioon mainiosti.

OL3 - Suomen suurin ilmastoteko -sarjan kolmannessa osassa vuoroon pääsevät sisäministeri Kai Mykkänen (kok) sekä Keskustan ilmasto-, energia- ja ympäristöryhmän puheenjohtaja Hanna Kosonen. He kertovat, miten OL3:n lähestyvä käyttöönotto sopii Suomen ja Euroopan tulevaan energiapolitiikkaan.

Olkiluoto 3:n jälki lähialueen talouteen on valtaisa

Uusia kasvuyrityksiä, paikallisista toimijoista valtakunnallisiksi, työpaikkoja, tulo- ja kiinteistöveroja
OL3:n taloudellinen vaikutus ympäröivään seutukuntaan on ollut todella merkittävä. Se on työllistänyt kansainvälisten rakentajien lisäksi suuren määrän paikallisia alihankkijoita ja muita palvelujen tarjoajia. Uusia yrityksiä on perustettu ja pienistä paikallisista yrityksistä on kasvanut valtakunnallisia toimijoita. OL3:n vaikutus myös lähialueen kulttuuriin ja ilmapiiriin on ollut suuri.

OL3 - Suomen suurin ilmastoteko -sarjan toisessa osassa ääneen pääsevät nyt OL3:n työmaalta ponnistanut kasvuyritys, Eurajoen ja Rauman kunnanjohtajat, asukas, sekä paikallisesta valtakunnalliseksi siivousalan yritykseksi kasvaneen RTK-Palvelun toimitusjohtaja.


Jussi-Holopainen.jpg


Vesa-Lakaniemi.jpg


koski_kari.jpg


Ismo-Heikkonen.jpgSuomi-näkökulma OL3:sta

Ensimmäisenä TVO:n ”OL3 – Suomen suurin ilmastoteko” -sarjassa ääneen pääsevät ekonomisti ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) toimitusjohtaja Vesa Vihriälä sekä Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies.


Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä:

Olkiluoto 3 vakauttaa energiaympäristöä

Vesa-Vihriala_L_web.jpg


Hakamies_L_WEB.jpg

Graafi_90prosenttia.png
Graafi_paastot.png