× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Media  /  Usein kysytyt kysymykset  /  Ydinjätehuolto

YDINJÄTEHUOLTO

Miten ydinvoimalaitoksen tuottama radioaktiivinen jäte luokitellaan?
Pääosin laitoksen käytöstä aiheutuva jäte luokitellaan matala- ja keskiaktiiviseksi. Polttoaine luokitellaan korkea-aktiiviseksi jätteeksi.

Miksi matala-aktiivista jätettä ei voi polttaa?
Polttaminen on mahdollista ja joissakin maissa näin tehdäänkin. TVO on valinnut kokonaisvaltaisena ratkaisuna matala-aktiivisen jätteen loppusijoittamisen sellaisenaan VLJ-luolaan.

Ovatko siilot riittävän suuret?
Siiloihin mahtuu se voimalaitosjätemäärä, joka kertyy OL1- ja OL2-voimalaitosyksiköiden koko käyttöiän aikana. Käyttöikä on tämän hetkisen arvion mukaan 60 vuotta. Tulevaisuudessa luolaa laajennetaan tarpeen mukaan, muun muassa OL3:n voimalaitosjätettä varten.

Paljonko voimalaitosjätettä syntyy?
Voimalaitosjätettä on kahta tyyppiä: matala-aktiivista ja keskiaktiivista voimalaitosjätettä. Jos vuodessa syntyvät jätteet jaetaan tasan vuoden jokaiselle päivälle, niin kumpaakin jätetyyppiä syntyy puoli tynnyriä päivässä.

Ovatko kaikki suojavaatteet kertakäyttötavaraa?
Eivät. Puuvillahaalarit, kengänsuojat ja vierastakit pestään ja käytetään useaan kertaan.

Onko ydinvoimalaitoksen työntekijöiden lapsissa havaittu vaurioita, jotka olisivat peräisin säteilystä?
Tällaista ei ole havaittu. Pääsääntöisesti naiset eivät työskentele valvonta-alueella raskauden aikana.

Seurataanko henkilökunnan saamia säteilyannoksia? Jos, niin miten? Entä vuosihuoltohenkilöstön?
Kaikkien valvonta-alueella työskentelevien säteilyannoksia seurataan henkilökohtaisilla annosmittareilla. Henkilöstön saamista säteilyannoksista raportoidaan muun muassa yhtiön yhteiskuntavastuuraportissa.

Kuka vastaa Olkiluodon ydinvoimaloiden käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta?
Posiva Oy on perustettu huolehtimaan omistajayhtiöidensä, TVO:n ja Fortum Power and Heat Oy:n, käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta. Posivaan siirrettiin perustamisvaiheessa kaikki se käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksesta kertynyt osaaminen, joka vuosikymmenien kuluessa oli kertynyt perustajayhtiöihin. Posivan rahoitukseen ei ole käytetty eikä käytetä julkisia varoja. Lue lisää Posivan sivuilta.