× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  30 vuotta päästötöntä sähköä Suomelle Olkiluodosta

30 vuotta päästötöntä sähköä Suomelle Olkiluodosta

2.9.2008

Tänään on kulunut 30 vuotta ydinsähkön tuotannon alkamisesta Olkiluodossa. Kolmen vuosikymmenen aikana TVO on tuottanut suomalaisille lähes 350 miljardia kilowattituntia päästötöntä sähköä turvallisesti ja luotettavasti. Olkiluoto 1:n osuus kokonaistuotannosta on noin 178 miljardia kilowattituntia. Nykyisellään Olkiluodon kaksi laitosyksikköä tekevät noin kuudesosan Suomen vuotuisesta sähköntuotannosta.

Olkiluoto 1 tahdistettiin ensimmäisen kerran Suomen kantaverkkoon 2. syyskuuta 1978, tarkalleen kello 05.45. Olkiluoto kakkosen ensimmäinen tahdistus tapahtui noin puolitoista vuotta myöhemmin, helmikuussa 1980. Kun alkuvuosien ongelmat oli voitettu, Olkiluodon molemmat laitosyksiköt ovat kuuluneet vuodesta toiseen maailman parhaiden ydinvoimalaitosyksiköiden joukkoon. Ne ovat tuottaneet suomalaisille perusenergiaa turvallisesti, taloudellisesti ja ympäristöä säästäen. - Suurin ympäristöhyöty on saavutettu siitä, että OL1:n ja OL2:n tuottaman lähes 350 miljardin kilowattitunnin sähkömäärän ansiosta on ilmakehään jäänyt päästämättä noin 280 miljoonaa tonnia hiilidioksidia, toimitusjohtaja Jarmo Tanhua toteaa.

Olkiluodon 1970-luvulla rakennettujen laitosyksiköiden teknistä suunnittelua voidaan pitää yhä edelleen modernina, ja TVO:n omaksuman filosofian mukaisesti ne myös pidetään jatkuvasti uudenveroisessa kunnossa. 1990-luvulla toteutettiin laaja modernisointiohjelma, johon kuului nelisenkymmentä osaprojektia ja joka toteutettiin usean vuoden vuosihuolloissa.

- OL1:n ja OL2:n tehoa on hyvien käyttökokemusten myötä voitu nostaa useassa vaiheessa, samalla lisäten käyttövarmuutta ja turvallisuutta. Kummankin laitosyksikön nettosähköteho on nykyään 860 MW, kun alkuperäinen teho oli 660 MW. Kehitystyö jatkuu, ja seuraavat suuret modernisoinnit ovat jo suunnitteilla, Tanhua kertoo.

Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 rakennettiin tyydyttämään Suomen energiavaltaisen teollisuuden kasvavaa sähköntarvetta. Kuluneiden vuosikymmenten aikana TVO on kehittynyt teollisuuden resurssiyhtiöstä koko valtakuntaa hyödyttäväksi perusvoiman tuottajaksi. Olkiluoto 3 -hankkeessa on mukana kymmeniä energiayhtiöitä, jotka välittävät Olkiluodosta sähköä omien kuntiensa asukkaille joka puolelle Suomea. Olkiluoto 3 lähes kaksinkertaistaa TVO:n vuosittaisen sähköntuotantomäärän. Uusi yksikkö kattaa merkittävän osan lisääntyvän sähkönkulutuksen ja lähivuosina suljettavien vanhojen lauhdelaitosten aiheuttamasta tuotantokapasiteetin vajeesta.

Olkiluodossa on kaikki valmiina myös neljännen laitosyksikön toteuttamista varten. TVO on huhtikuussa 2008 jättänyt valtioneuvostolle Olkiluoto 4:ää koskevan periaatepäätöshakemuksen. - Uusi yksikkö auttaisi vähentämään merkittävästi sähköntuotannon hiilidioksidipäästöjä ja sähkön tuontiriippuvuutta sekä lisäisi kohtuuhintaisen perusvoiman tuotantoa Suomessa. Olkiluodossa oleva valmis infrastruktuuri, mukaan lukien ydinjätehuolto ja perusorganisaatio, antaa hankkeen toteuttamisessa merkittäviä synergiahyötyjä, Tanhua korostaa.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, puh. (02) 8381 2000
Tiedotuspäällikkö Juhani Ikonen, puh. (02) 8381 5210.