Olkiluoto 3 - Automaatioasiat etenevät

6.5.2009

YLEn uutisissa ja TV2:n Ajankohtaisessa Kakkosessa 5.5. esitettiin Olkiluoto 3 -projektin osalta virheellistä tietoa. Automaation suunnittelu ei ole pysynyt aikataulussa, mutta etenee ja TVO on toimittanut Säteilyturvakeskukselle (STUK) hyväksyttäväksi laitostoimittajalta tulleita suunnitteludokumentteja.


Toisin kuin uutisoinnissa annettiin ymmärtää, STUK ei ole uhannut OL3-työmaan pysäyttämisellä automaatiosuunnittelun tilanteen eikä minkään muunkaan syyn takia. Työt jatkuvat työmaalla noin 4000 henkilön voimin.

Automaation suunnitteludokumenttien hyväksyntä tapahtuu samoin kuin muidenkin laitoksen rakentamisessa tarvittavien dokumenttien hyväksyminen. Sekä TVO että STUK tarkastavat ja hyväksyvät suunnitelmat ennen kuin laitteet asennetaan laitokselle. Automaation osalta hyväksymismenettelyssä tarkastetaan ensin automaatiosuunnittelu, sitten laaditaan testaussuunnitelmat ja viimeisenä vaiheena automaatio testataan tehdastesteissä ennen voimalaitokselle toimittamista. Myös laitoksen käyttöönoton yhtenä osana on laaja testiohjelma, jossa automaation ja prosessin toiminta testataan kokonaisuudessaan. Nämä testit tehdään ennen kuin polttoaine ladataan reaktoriin.

Lisätiedot: Projektinjohtaja Jouni Silvennoinen, puh. (02) 8381 4100.