Olkiluodossa tehonalennus eristysventtiilien tarkastamiseksi

11.6.2009


Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tehoa rajoitetaan viikonlopun aikana, jotta päähöyryputkien eristysventtiilien planeettavaihteet voidaan vaihtaa tutkimuksia varten. Syy toimenpiteeseen on se, että Olkiluoto 1:llä tehdyssä liikuttelukokeessa yksi eristysventtiili ei avautunut oikealla tavalla sulkeutumisen jälkeen. Viallinen toimilaite vaihdettiin uuteen välittömästi. Nyt tarkastetaan myös muut vastaavat venttiilit mahdollisten viallisuuksien toteamiseksi.

Tapahtuman turvallisuusmerkitys on vähäinen ja Olkiluodon molemmat laitosyksiköt ja niiden turvallisuusjärjestelmät ovat täysin käyttökunnossa myös toimenpiteen aikana.

Taustaa:

  • Tutkimuksen kohteena ovat päähöyryputkien ulompien eristysventtiilien toimilaitteiden planeettavaihteistot. Vaihteistot tarkastetaan, sillä toimilaitteiden planeettavaihteistojen hammaspyörissä havaittiin vaurioita huolto- ja tarkastustöiden yhteydessä.
  • Tarkastettavat toimilaitteet ohjaavat venttiilien toimintaa automaattisesti osana suojarakennuksen eristystoimintoa. Kyseisiä laitteistoja on kummallakin laitosyksiköllä neljä kappaletta.
  • TVO on raportoinut Säteilyturvakeskukselle tapahtumasta ja ehdottanut sen turvallisuusmerkitykseksi kansainvälisellä seitsenportaisella INES-asteikolla alinta luokkaa 1. Tapahtuman luokka tarkentuu, kun kyseiset vaihteistot on tarkastettu ja tarvittavat muut selvitykset on tehty.

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100
Tiedotuspäällikkö Juhani Ikonen, puh. (02) 8381 5210.