Teollisuusjohtajat uskovat sähkön käytön kasvuun

31.7.2009

Taloustaantumasta ja energiatehokkuuden lisääntymisestä huolimatta valtaosa suurten suomalaisten teollisuusyritysten johtajista uskoo sähkön tarpeen kasvavan Suomessa seuraavien 10 - 30 vuoden aikana. Joka kymmenes on sitä mieltä, että yleinen sähkön kulutus kasvaa huomattavasti ja kolme neljästä (76 prosenttia) teollisuusjohtajasta arvelee, että sähköä tarvitaan jatkossa jonkin verran nykyistä enemmän.


Vain kahdeksan prosenttia teollisuusyritysten johtajista uskoo, ettei muutos nykyiseen sähkön kulutukseen ole merkittävä ja ainoastaan viisi prosenttia arvelee sähkön tarpeen vähenevän. Tärkeimpiä syitä sähkön tarpeen kasvuun ovat johtajien mukaan teollisuustuotannon kasvu, automaation lisääntyminen, liikenteen sähköistyminen ja yleinen elintason nousu.

Tiedot käyvät ilmi TNS Gallup Oy:n tekemästä tutkimuksesta, jossa haastateltiin 101 suurten teollisuusyritysten toimitusjohtajaa tai yrityksen ylimpään johtoon kuuluvaa henkilöä. Aineisto kerättiin tietokoneohjatuin puhelinhaastatteluin 16.-24.6.2009 välisenä aikana. Tutkimus tehtiin Teollisuuden Voima Oyj:n toimeksiannosta.

Yritysten sähkön tarve kasvaa

Lähes joka toinen (48 prosenttia) tutkimukseen haastateltu teollisuusjohtaja pitää todennäköisimpänä, että oma yritys tarvitsee jatkossa nykyistä enemmän sähköä. Ennakoidun sähkön tarpeen kasvun taustalla ovat yritysten kasvutavoitteet ja jalostusasteen nosto. Kaksi viidestä (41 prosenttia) kuitenkin uskoo, että energiansäästöohjelmien ja energiatehokkaiden ratkaisujen myötä oman yrityksen sähköntarve pysyy jatkossa nykyisellä tasolla ja yhteensä 12 prosenttia arvelee sen pienenevän.

Henkilökohtaisessa elämässään suurin joukko vastaajista (46 prosenttia) arvioi tilanteen pysyvän tulevan kymmenen vuoden aikana pitkälti entisenkaltaisena, kun energiatehokkuus kompensoi uusien laitteiden mukanaan tuoman sähkön tarpeen kasvun. Runsas neljäsosa pitää todennäköisenä, että tarvetta lisäsähkölle löytyy elektronisten laitteiden lisääntymisen ja mukavuudenhalun myötä. Yhtä moni ennakoi, että tarve vähenee. Tarpeen vähenemistä perustellaan useimmiten perheen tilanteen muuttumisella - lapset muuttavat pois kotoa. Teollisuusjohtajat uskovat tietoisuuden energian säästökeinoista lisääntyvän ja sitä kautta kulutuksen kotitalouksissa pienenevän.

Lisäkapasiteettia tarvitaan

- Tutkimus osoittaa, että sähköntuotannon lisäkapasiteetille on Suomessa tarvetta. Tulos tukee myös meidän näkemystä sähkön tuotantokapasiteetin tarpeesta. Olkiluodon neljännen laitosyksikön rakentamista koskeva periaatepäätöshakemus jätettiin toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa, mutta hakemuksen perustelut eivät ole muuttuneet. Lisäkapasiteettia tarvitaan kasvavan kulutuksen lisäksi myös tuontisähkön ja vanhenevan tuotantokoneiston korvaamiseen, kertoo Teollisuuden Voima Oyj:n johtava asiantuntija Anneli Nikula.



Lisätietoja:
Anneli Nikula, johtava asiantuntija, puh. 09-6180 2505
Sakari Nurmela, tutkimuspäällikkö TNS Gallup Oy, puh. 040 578 5080.



Tiedote PDF-muodossa