Tähystystä laitosyksikön uumeniin

1.7.2013

Kun käsi ei yletä eikä silmä näe, apuun tarvitaan endoskooppi. Erikokoisten ja hankalassa paikassa sijaitsevien kohteiden tarkastaminen onnistuu kyseisen laitteen avulla helposti ilman suurempaa purkutyötä.

TVO:lle on hankittu keväällä uusi endoskooppi, joka yltää 20 metriin saakka. Tarkastusinsinööri Jyrki Taimin mukaan muutkin laitteen ominaisuudet ovat huippuluokkaa. – Laitteessamme on kahdeksan millimetrin taipuisa kaapeli, 360 astetta pyörivä kamerapää ja linssejä eri etäisyyksille. Voimme tallettaa muistitikulle valokuvien lisäksi videokuvaa. Kuvan laatu on huippua, joten siitä näkee selkeästi tarkastuksen tulokset. Pimeänkin kohteen tarkastus onnistuu, kun valo johdetaan endoskoopin kärkeen kuituoptiikalla.

Jyrki.jpg
 Jyrki Taimi tutustuu 20 euron setelin yksityiskohtiin.

Hyvä apu tarkastustyöhön

Endoskooppia käytetään laitosyksiköiden sisällä erilaisten kohteiden sisätarkastuksiin. Erityisesti vuosihuollon aikana laitteella tehdään irto-osatarkastuksia. – Turvallisuus on TVO:lle tärkeää ja siksi haluamme panostaa siihen myös tarkastuspuolella. Esimerkiksi vuosihuollon aikaan laitosyksiköiden putkistot ja venttiilit käydään huolellisesti läpi, jotta sinne mahdollisesti päätyneet irto-osat löydetään ajoissa. Irto-osia ovat esimerkiksi mutterit ja ruuvit sekä huoltotöissä syntyneet metallilastut.

Endoskooppia voidaan käyttää myös muun muassa hitsaussaumojen ja putkistojen kuntotarkastuksiin. – Lisäksi laitteesta on hyötyä säteilysuojelumielessä, koska voimme tarkastaa kohteita ilman oleskelua säteilevässä tilassa. Endoskooppia käyttämällä saadaan aikaan myös kustannussäästöjä, kun tarkastettavaa laitetta tai komponenttia ei tarvitse kokonaisuudessaan purkaa, Taimi toteaa.

Tuttu tekniikka

Endoskooppitekniikka on ollut käytössä Olkiluodossa laitosyksiköiden käynnin alkuvaiheista lähtien. Aiemmin laitteet ovat pikkuhiljaa korvautuneet uusilla. – TVO:lla on oma tarkastuslaitos, joka vastaa laitosyksiköiden tarkastuksista yhdessä viranomaistahojen kanssa. Endoskoopin lisäksi meiltä löytyy muun muassa materiaalianalysaattori ja ultraäänivuototesteri. Uusin tekniikka on käytössämme, kun pidämme laitosyksiköistämme huolta, Taimi painottaa.