Natura-arviointi valmis - Olkiluoto 4:n rakentaminen ei vaaranna Natura-alueen suojeltavia luontotyyppejä

12.10.2009

Olkiluoto 4 -hanketta koskeva Natura-vaikutusten arviointi on valmistunut. Arviointi osoittaa, että Olkiluodon neljän laitosyksikön käytön yhteisvaikutuksena merialueelle johdettava lämpökuorma ei vaaranna Rauman saariston Natura-alueella suojeltavia luontotyyppejä.


-Kokonaisuutena haitallisten vaikutusten arvioidaan jäävän varsin paikallisiksi. Arvioinnin johtopäätös on, että neljän laitosyksikön jäähdytysvesien mukana merialueelle kulkeutuva lämpökuorma ei vaaranna suojeltujen luontotyyppien tai lajien suotuisan suojelun tasoa Rauman saariston Natura-alueella. Siten OL4-hankkeen toteuttaminen ei myöskään vaaranna Natura 2000 -verkoston yhtenäisyyttä Selkämeren rannikolla, kertoo OL4-projektin päällikkö Olli-Pekka Luhta TVO:lta.

Työ- ja elinkeinoministeriö edellytti Olkiluoto 4:n ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta (YVA-selostus) antamassaan lausunnossa, että Olkiluodon neljän laitosyksikön jäähdytysvesien yhteisvaikutuksesta Rauman saariston Natura-alueeseen tehdään Natura-arviointi erillisen aikataulun mukaan. Nyt valmistunut ja ministeriölle luovutettu arviointi osoittaa, että lisääntyneen lämpömäärän vuoksi talviaikaan sulana pysyvä alue laajenee. Pintakerroksesta (0 - 0,5 m) lievästi lämmenneen meriveden vaikutusalue ulottuu koskemaan myös Natura-alueen pohjoisosaa. Susikarin ja sen läheisten karien ja luotojen rantavesissä leväkasvua voi alkaa esiintyä nykyistä lievästi runsaampana. Vaihtoehtoisten jäähdytysveden purkupaikkojen välillä ei todettu tässä suhteessa merkittävää eroa.

-Arvioinnin yhteydessä tehtiin laajoja kenttätutkimuksia, mm. sukelluksia ja videokuvausta, Natura-alueen luontotyyppien ja niiden nykytilan selvittämiseksi, koska näistä ei ollut olemassa tutkittua tietoa. Myös jäähdytysveden ja sen mukana merialueelle johtuvan lämmön kulkeutumista ja leviämistä kuvaavaa matemaattista mallia kehitettiin edelleen kiinnittäen erityistä huomiota mallin luotettavuuteen, toteaa TVO:n ympäristöasiantuntija Riitta Dersten.

OL4-voimalaitosyksikön Natura-arvioinnin on laatinut TVO:n toimeksiannosta Ramboll Finland Oy. Arviointityötä ohjasi eri asiantuntijatahoista muodostettu ohjausryhmä, jossa olivat edustettuina työ- ja elinkeinoministeriö, Suomen ympäristökeskus, Eurajoen kunta, Rauman kaupunki, Länsi-Suomen ympäristölupavirasto, Lounais-Suomen ympäristökeskus, Metsähallitus, Helsingin yliopisto ja Turun yliopisto.

Lisätietoja:
OL4-projektin päällikkö Olli-Pekka Luhta, puh. 050 444 9010
Ympäristöasiantuntija Riitta Dersten, puh. (02) 8381 5152
Tiedotuspäällikkö Juhani Ikonen, puh. (02) 8381 5210.