Olkiluoto 2 tuottanut sähköä 30 vuotta

18.2.2010

Tänään on kulunut tasan 30 vuotta siitä, kun Olkiluoto 2 aloitti ydinsähkön tuotannon. Kolmen vuosikymmenen aikana OL2 on tuottanut yli 180 miljardia kilowattituntia sähköä. Yhteensä TVO:n laitosyksiköt Olkiluodossa ovat tuottaneet suomalaisille päästöttömästi sähköä lähes 370 miljardia kilowattituntia.


Olkiluoto 2 tahdistettiin ensimmäisen kerran Suomen kantaverkkoon 18. helmikuuta 1980, tarkalleen kello 18.00. Tuolloin Olkiluoto 1 oli tuottanut sähköä suomalaisille jo lähes puolitoista vuotta; OL1 tahdistettiin verkkoon ensimmäisen kerran 2. syyskuuta 1978.

Kun alkuvuosien generaattoriongelmat oli voitettu, TVO:n molemmat laitosyksiköt ovat vuodesta toiseen lukeutuneet maailman parhaiden ydinvoimalaitosyksiköiden joukkoon. Ne ovat tuottaneet suomalaisille perusenergiaa turvallisesti, taloudellisesti ja ympäristöä säästäen. - Suurin ympäristöhyöty on saavutettu siitä, että OL1:n ja OL2:n tuottaman lähes 370 miljardin kilowattitunnin sähkömäärän ansiosta ilmakehään on jäänyt päästämättä noin 296 miljoonaa tonnia hiilidioksidia. Ilmastonmuutoksen hillitsemisessä päästöttömällä ydinvoimalla on energiantuotannossa nyt ja tulevina vuosina entistäkin merkittävämpi rooli, tuotantojohtaja Mikko Kosonen toteaa.

Olkiluodon 1970-luvulla rakennettujen laitosyksiköiden teknistä suunnittelua voidaan pitää edelleen modernina, ja TVO:n omaksuman filosofian mukaisesti ne myös pidetään jatkuvasti uudenveroisessa kunnossa. OL2:n ensimmäisten 10 vuoden käyttökertoimien keskiarvo oli 78,8 %, seuraavan vuosikymmenen keskiarvo 93,8 % ja viimeisen kymmenvuotisjakson 95,5 %. - Käyttökerroin kuvaa voimalaitoksen luotettavuutta ja käyttövarmuutta, joten voimme jopa sanoa, että OL1 ja OL2 ovat nyt paremmassa kunnossa kuin uutena, Kosonen sanoo.

Olkiluodon laitosyksiköiden tehoa on hyvien käyttökokemusten myötä voitu nostaa useassa vaiheessa, samalla lisäten käyttövarmuutta ja turvallisuutta. Kummankin yksikön nettosähköteho on nyt 860 MW, kun alkuun lähdettiin 660 MW:n teholla. Seuraavat suuret modernisoinnit tehdään jo tämän ja ensi vuoden huoltoseisokeissa.

Olkiluotoon valmistuva kolmas laitosyksikkö kattaa merkittävän osan toisaalta kasvavan sähkönkulutuksen ja toisaalta vanhojen lauhdelaitosten lähivuosina tapahtuvan sulkemisen aiheuttamasta tuotantokapasiteetin vajeesta. Olkiluodossa on kaikki valmiina myös neljännen laitosyksikön rakentamiselle. - Olkiluodossa oleva valmis infrastruktuuri, mukaan lukien ydinjätehuolto ja perusorganisaatio, antaa hankkeen toteuttamisessa huomattavia synergiahyötyjä, Kosonen tähdentää.


Lisätiedot:
Tuotantojohtaja Mikko Kosonen, puh. (02) 8381 2100.