Tasavuosia Olkiluodossa - VLJ-luola käytössä 20 vuotta

8.5.2012

Tiistaina 8.5.2012 tuli kuluneeksi tasan 20 vuotta siitä, kun TVO:lla suoritettiin ensimmäinen radioaktiivisen jätteen kuljetus voimalaitosjäte- eli VLJ-luolaan. TVO:n laitosyksiköiden tuottamaa matala- ja keskiaktiivista jätettä on Olkiluodossa tähän mennessä varastoitu kahteen maanalaiseen siiloon yhteensä noin 5500 kuutiometriä. VLJ-luolaan varastoidaan myös maamme terveydenhuollosta, teollisuudesta ja tutkimuksesta syntyvät radioaktiiviset pienjätteet.


Vastuullinen ja suunnitelmallinen ydinjätehuolto on keskeinen osa ydinsähkön tuotannon kokonaisuutta. Ydinenergialain perusteella jokainen ydinvoiman käytön luvanhaltija on velvollinen hoitamaan tuottamansa jätteet valvotusti. Ydinvoimalaitoksen jätehuollon periaatteena on, että kaikki radioaktiiviset jätteet eristetään elollisesta luonnosta niin pitkäksi aikaa, että niiden radioaktiivisuus vähenee vaarattomalle tasolle.

Ydinvoimalaitoksella syntynyt radioaktiivinen jäte jaetaan matala- ja keskiaktiiviseen voimalaitosjätteeseen sekä korkea-aktiiviseen käytettyyn polttoaineeseen. Matala-aktiivisia jätteitä ovat huoltotöissä kertyvät suojamuovit, suojavaatteet ja pyyhkeet. Keskiaktiivisia jätteitä ovat lähinnä prosessivesien puhdistusmassat. Lisäksi laitosyksiköiden poistuessa tuotantokäytöstä niistä syntyy käytöstäpoistojätettä.

Siilot puolillaan

Olkiluodon VLJ-luola valmistui vuonna 1992 ja se sijaitsee voimalaitosyksiköiden pohjoispuolella. Luolassa olevat matala- ja keskiaktiivisen jätteen siilot on rakennettu 60–100 metrin syvyyteen. Siiloihin jätteet siirretään kuljetusajoneuvosta kauko-ohjatun nosturin avulla. VLJ-luolaan sijoitettavaa jätettä kertyy vuosittain noin 100–180 kuutiota, josta kaksi kolmasosaa on matala- ja yksi kolmasosa keskiaktiivista jätettä.

– Siiloihin voidaan varastoida yhteensä 31 kerrosta noin viiden kuution vetoisia betonilaatikoita. Nyt keskiaktiivista jätettä on 16 kerrosta ja matala-aktiivista 18, kertoo laitoksen käyttöä hoitava suunnitteluteknikko Pekka Simula.

– Vuoden mittaan jätettä kertyy pääsääntöisesti 20–65 laatikkoa. Jätekuljetuksia on keskimäärin viisi kertaa vuodessa laitoksella tehdyistä komponenttien uusimisista ja modernisoinneista riippuen, Simula jatkaa.

Luolan suunnittelussa on huomioitu myös uusien laitosyksiköiden tuoma laajennustarve. Tulevaisuudessa nykyiseen VLJ-luolaan on suunniteltu sijoitettavan myös OL3 -laitosyksiköltä kertyvä matala- ja keskiaktiivinen voimalaitosjäte. Työ- ja elinkeinoministeriössä on parhaillaan arvioitavana hakemus VLJ-luolan käyttölupaehtojen muuttamiseksi koskemaan myös OL3:n voimalaitosjätteen varastointia.

Jätettä aiempaa vähemmän

Jätehuollon tehokkuus on parantunut Olkiluodossa vuosien myötä. Huoltojätettä kertyy aiempaa vähemmän. Työmenetelmät ovat kehittyneet, ja voimalaitoksen laitteiden huollot ovat entistä tarkemmin kohdennettuja. Lisäksi jätettä on puristettu tiiviimpään muotoon vuodesta 1997 alkaen, minkä johdosta huoltojätteen tilavuus saadaan puolitettua suhteessa aiempaan. Keskiaktiivisen jätteen määrää on myös saatu vähennettyä OL1- ja OL2 -laitosyksiköiden lauhteenpuhdistuksen tehostamisen myötä noin 20 - 30 prosenttia.

VLJ-luolan rakentamisen myötä kertynyttä osaamista on pystytty hyödyntämään Posiva Oy:n maanalaisen tutkimustilan ONKALOn rakentamisessa. ONKALOa rakennetaan parhaillaan Olkiluodossa, noin kaksi kilometriä voimalaitosjäteluolastosta itään. Aikanaan ONKALOn kalliotiloja voidaan hyödyntää käytetyn polttoaineen loppusijoitustiloja rakennettaessa.

Kaikki ydinjätehuollon kustannukset on huomioitu ydinsähkön hinnassa. Tarvittavat varat kerätään voimayhtiöiltä etukäteen Valtion ydinjätehuoltorahastoon.

Lisätietoja: Toimistopäällikkö Nina Paaso, (02) 8381 2700.