Teollisuuden Voima Oyj:n osavuosikatsaus Q1 2013

19.4.2013

​Pörssitiedote 22.4.2013

Osavuosikatsaus 1.1. - 31.3.2013 liitteineen (pdf)

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Teollisuuden Voima Oyj:n sähköntuotanto Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2 -laitosyksiköillä jatkui turvallisesti ja luotettavasti. Olkiluoto 3 -projektissa laitosyksikön rakennustyöt ovat pääosin valmiit ja reaktorilaitoksen pääkomponentit on asennettu paikoilleen. Muiden komponenttien asennustyöt ja reaktorilaitoksen automaation suunnittelu jatkuivat. AREVA-Siemens-konsortion edistymisraporttien perusteella TVO arvioi, että laitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon aloittaminen voi siirtyä vuoteen 2016. Olkiluoto 4-hankkeen kilpailu- ja suunnitteluvaiheeseen kuuluva tarjousvertailu käynnistyi. Tarjoukset uudesta ydinvoimalaitosyksiköstä saatiin tammikuun lopussa.

Toimintaympäristö


Sähkön käyttö laski Suomessa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 0,1 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Suomen hallituksen kansallisen energia- ja ilmastostrategian päivitys valmistui maaliskuussa. Strategialla varmistetaan, että Suomi saavuttaa vuodelle 2020 asetetut energia- ja ilmastotavoitteet. Suurin yksittäinen päästöjä vähentävä tekijä on oletettu ydinvoimalaitosten valmistuminen periaatepäätösten mukaisesti. Kaavailtujen ydinvoimalaitosten avulla Suomi myös saavuttaa sähköntuotannon omavaraisuustavoitteensa 2020-luvulla.

Suomen hallitus sopi maaliskuussa, että hiilidioksidipäästöttömän ydin- ja vesivoiman tuotannon veroa tullaan perimään 50 miljoonaa euroa vuodessa. Veron yksityiskohdat ovat vielä auki. Vero otetaan käyttöön aikaisintaan vuonna 2014.

Liiketoiminnan tulos


Konsernin liikevaihto katsauskaudella 1.1. - 31.3.2013 oli 99,9 (1.1. - 31.3.2012: 86,9) miljoonaa euroa. Sähkön toimitusmäärä osakkaille oli 4 141,3 (3 941,0) GWh. Konsernin tulos oli 2,2 (-0,1) miljoonaa euroa.

Rahoitus ja maksuvalmius


TVO:n rahoitustilanne on kehittynyt suunnitelmien mukaisesti.

TVO:n pitkä- ja lyhytaikaisten lainojen määrä, lukuun ottamatta osakkaille edelleen lainattua lainaa Valtion ydinjätehuoltorahastolta, oli katsauskauden lopussa 3 210,1 (31.12.2012: 3 196,9) miljoonaa euroa, josta huonomman etuoikeuden omaavia osakaslainoja oli 229,3 (229,3) miljoonaa euroa. Uutta pitkäaikaista lainaa ei nostettu katsauskaudella (520 miljoonaa euroa, josta huonomman etuoikeuden omaavia osakaslainoja oli 20,0 miljoonaa euroa). Lainoja ei katsauskaudella lyhennetty.

TVO allekirjoitti maaliskuussa 2011 viisivuotisen 1,5 miljardin euron syndikoidun valmiusluoton, joka sisältää kaksi vuoden mittaista pidennysoptiota. Maaliskuussa 2013 valmiusluottoa jatkettiin toistamiseen 1,45 miljardin euron osalta yhdellä vuodella.

TVO:n hallitus päätti helmikuussa ehdottaa yhtiön B-osakesarjan osakkaille uuden 300 miljoonan euron suuruisen osakaslainasitoumuksen tekemistä. Ehdottamallaan uudella osakaslainalla yhtiö varautuu ylläpitämään OL3-projektilla riittävän omavaraisuusasteen ja selviytymään mahdollisista lisäviiveistä ja lisäkustannuksista projektin loppuunsaattamisessa.

OL3-projektin rahoituskulut on aktivoitu taseeseen.

TVO käyttää oikeuttaan lainata varoja takaisin Valtion ydinjätehuoltorahastolta laissa määrättyjen sääntöjen puitteissa. Lainan määrä 31.3.2013 oli 881,7 (31.12.2012: 881,7) miljoonaa euroa ja se on edelleen lainattu yhtiön A-osakesarjan osakkaille. Lainaa Valtion ydinjätehuoltorahastolta lisättiin 50,0 miljoonaa euroa katsauskauden jälkeen 2.4.2013 (2.4.2012: 39,2 miljoonaa euroa).

Japan Credit Rating Agency (JCR) säilytti TVO:n luottoluokituksen tasolla AA helmikuussa 2013. Lisäksi TVO:lla on voimassa Fitch Ratingsin pitkäaikainen luottoluokitus BBB+ ja lyhytaikainen luokitus F2 sekä Standard & Poor's Rating Servicen pitkäaikainen luottoluokitus BBB ja lyhytaikainen luokitus A-2. Kaikki luokittajat arvioivat TVO:n tulevaisuuden näkymät vakaiksi.

Ydinvoima


Olkiluoto 1 ja Olkiluoto 2


Olkiluodon voimalaitosyksiköiden, Olkiluoto 1 (OL1) ja Olkiluoto 2 (OL2), sähköntuotanto katsauskaudella oli 3 814 (3 861) GWh ja käyttökerroin yhteensä 100,0 (100,0) prosenttia.

Laitosyksiköt toimivat tarkastelujakson ajan turvallisesti ja luotettavasti. OL1:n nettotuotanto oli 1 905 (1 915) GWh ja käyttökerroin 100,0 (100,0) %. OL2:n nettotuotanto oli 1 909 (1 946) GWh ja käyttökerroin 100,0 (100,0) %.

Olkiluoto 1
Keskimääräinen sähköteho MW
1.4.2012 - 31.3.2013

Olkiluoto 2

Keskimääräinen sähköteho MW
1.4.2012 - 31.3.2013

Olkiluoto 3


OL3 on rakenteilla oleva ydinvoimalaitosyksikkö, joka on tilattu kiinteähintaisena avaimet käteen -periaatteella konsortiolta (laitostoimittaja), jonka muodostavat AREVA NP GmbH, AREVA NP SAS ja Siemens AG. Laitosyksikön kaupallisen sähköntuotannon piti alun perin alkaa huhtikuun lopussa 2009. Valmistuminen on kuitenkin viivästynyt. Laitostoimittajan laitosyksikön asennustyöt ja automaation suunnittelu eivät ole edenneet laitostoimittajan aikataulujen mukaisesti.

Laitostoimittajan edistymisraporttien perusteella TVO tiedotti helmikuussa varautuvansa siihen, että OL3-laitosyksikön kaupallinen sähköntuotannon aloittaminen voi siirtyä vuoteen 2016. Laitostoimittaja on vastuussa aikataulusta. TVO on edellyttänyt laitostoimittajalta kokonaisaikataulun päivittämistä, uutta vahvistusta ja analyysia valmistumispäivästä sekä selvitystä niistä toimenpiteistä, joilla päivitetyssä aikataulussa pysytään.

Laitosyksikön rakennustyöt ovat pääosin valmiit. Julkisivujen pellitystyöt jatkuvat. Reaktorilaitoksen pääkomponentit, kuten reaktoripaineastia, paineistin ja neljä höyrystintä on asennettu paikoilleen, ja primääripiirin putkistot hitsattu. Polttoaineensiirtolaitteiden asennustyöt on tehty ja siirtolaitteiden testaus polttoainerakennuksessa on meneillään. Polttoaine- ja reaktorialtaiden tiiveyskokeet sekä polttoainealtaissa olevien polttoainetelineiden kuivatestit on tehty. Suojarakennuksen eristysventtiileiden tiiveyskokeet on aloitettu. Henkilösulkujen tiiveyskokeet on tehty. Muiden komponenttien asennustyöt ja putkistojen hitsaukset sekä painekokeet jatkuivat. Reaktorilaitoksen sähkönjakelun käyttöönotto on aloitettu. Turbiinilaitoksella prosessijärjestelmien käyttöönottokokeet jatkuvat. Reaktorilaitoksen automaation suunnittelu, dokumentointi ja luvitus ovat vielä kesken. OL3:n koulutussimulaattori on testauskäytössä Olkiluodossa. TVO:n toimistorakennus on otettu käyttöön.

Laitosyksikköä koskevista riita-asioista kerrotaan sivulla 7 kohdassa "Vireillä olevat oikeudenkäynnit ja riita-asiat".

Työmaan henkilömäärä raportointikauden lopussa oli noin 2 600. Työmaan työturvallisuus säilyi hyvällä tasolla.

Kaikki OL3-projektin toteutuneet aktivointikriteerit täyttävät menot on kirjattu konsernin taseen aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden hankintamenoon.

Olkiluoto 4


Eduskunta jätti 1.7.2010 voimaan valtioneuvoston 6.5.2010 tekemän myönteisen periaatepäätöksen TVO:n periaatepäätöshakemuksesta neljännen ydinvoimalaitosyksikön (OL4) rakentamisesta Olkiluotoon.

TVO jatkoi OL4-ydinvoimalaitoshankkeen valmistelua. Suunnittelu laitosvaihtoehtojen lisensioitavuuden ja soveltuvuuden selvittämiseksi mahdollisten laitostoimittajien kanssa jatkui, samoin kuin laitosvalintaan tähtäävä hankintaprosessi. Uutta laitosyksikköä koskevat tarjoukset vastaanotettiin tammikuun lopussa. Tarjoukset saatiin kaikilta kilpailussa mukana olleilta laitostoimittajilta ja ne edustavat erilaisia laitostekniikoita ja toimituskokonaisuuksia.

OL4-hankkeen toteutuneet aktivointikriteerit täyttävät menot on kirjattu konsernin taseen aineellisten käyttöomaisuushyödykkeiden hankintamenoon.

Ydinpolttoaine


Ydinpolttoainehankintojen arvo katsauskaudella oli 9,0 (3,8) miljoonaa euroa ja kulutuksen arvo 12,2 (11,5) miljoonaa euroa.

Ydinpolttoaine- ja uraanivaraston arvo 31.3.2013 oli 196,5 (31.12.2012: 199,7) miljoonaa euroa.

Ydinjätehuolto


Yhtiöllä on ydinenergialain mukaan vastuu ydinjätehuoltoon liittyvistä toimenpiteistä ja niiden kustannuksista. TVO:n käytetyn polttoaineen loppusijoituksesta huolehtii yhteisyritys Posiva Oy, jonka toisena omistajana on Fortum Power and Heat Oy.

Loppusijoituslaitoksen loppusijoitussyvyydessä, 420 metriä maanpinnan alapuolella, kaivettujen kahden demonstraatiotunnelin louhintatyöt saatiin valmiiksi keväällä 2012. Demonstraatiotunneleiden louhinnalla on tarkoitus osoittaa Posivan kyky rakentaa ja louhia varsinaisia loppusijoitustunneleita ja porata loppusijoitusreikiä sekä määritellä loppusijoitustunneleiden ja -reikien sijainti turvallisen loppusijoituksen varmistamiseksi. Olkiluotoon tulee keväällä loppusijoituskapseleiden asennus- ja kuljetusajoneuvo ja myöhemmin tänä vuonna bentoniittilohkojen asennuslaite. Vuonna 2012 testattiin jo aiemmin saapunutta loppusijoitusreikien porauslaitetta.

Tutkimustunneli ONKALOn louhintatyöt valmistuivat kesällä 2012. Viimeksi valmistuneeseen, noin kilometrin pituiseen tunneliosuuteen liittyvät rakennustekniset työt sekä tunnelin varustelu LVIS-teknisillä järjestelmillä aloitettiin syksyllä 2012. Toisen ilmastointikuilun ja henkilönostinkuilun injektoinnit ovat viivästyneet, ja kuilujen nousuporaustyöt siirtyvät vuoden 2013 loppupuolelle. Nostinlaiterakennuksen toisen vaiheen rakentamiseen valmistaudutaan. Rakentamisen edellyttämät louhintatyöt aloitettiin tammikuussa.

Posiva jätti 28.12.2012 käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM). TEM on kuuluttanut lupahakemuksen jättämisestä valtakunnallisessa ja paikallisessa lehdistössä. Lisäksi Säteilyturvakeskukselle (STUK) toimitettiin hakemukseen liittyvä pitkäaikaisturvallisuutta koskeva turvallisuusarvio. Lupahakemukseen liittyvä, joka kolmas vuosi laadittava Ydinjätehuolto-ohjelma (YJH-ohjelma) toimitettiin TEMille syyskuussa 2012. Ohjelma kuvaa seuraavien kolmen vuoden aikana tehtäviä tutkimus-, suunnittelu- ja rakentamistöitä.

Olkiluodon loppusijoitustilaan tullaan sijoittamaan TVO:n ja Fortumin Suomessa sijaitsevissa voimalaitoksissa syntyvä käytetty polttoaine.

Olkiluodon käytetyn polttoaineen välivaraston laajennus on edennyt aikataulun mukaisesti. Laajennus kaksinkertaistaa käytössä olevien polttoainealtaiden kapasiteetin. KPA-varastoksi kutsuttua välivarastoa laajennetaan TVO:n suunnitelmien mukaisesti sekä käyvien OL1- ja OL2-laitosyksiköiden että rakenteilla olevan OL3-laitosyksikön käytettyjen polttoaine-elementtien välivarastoimiseen. Laajennusosa on tarkoitus ottaa virallisesti käyttöön vuoden 2014 alussa.

Valtioneuvosto myönsi 22.11.2012 TVO:lle luvan loppusijoittaa OL3-laitosyksikön matala- ja keskiaktiiviset ydinjätteet voimalaitosjätteen loppusijoitus- eli VLJ-luolaan. Loppusijoitusluolan laajennus tulee ajankohtaiseksi arviolta 2030-luvulla, jolloin nykyiset loppusijoitussiilot tulevat täyteen. VLJ-luolaan sijoitetaan myös jatkossa valtion hallussa olevia radioaktiivisia jätteitä, kuten esimerkiksi sairaaloissa ja opetuksessa käytettyjä säteilylähteitä.

Konsernitilinpäätöksen veloissa on esitetty IFRS-säännöstön mukaan laskettu ydinjätehuoltovastuuseen liittyvä varaus 863,8 (31.12.2012: 857,6) miljoonaa euroa ja varoissa on esitetty vastaava määrä yhtiön osuudesta Valtion ydinjätehuoltorahastossa.
Ydinjätehuollon tulevien kustannusten kattamiseksi yhtiö suorittaa maksuja ydinenergialain mukaisesti Valtion ydinjätehuoltorahastoon. TEM vahvisti joulukuussa yhtiön ydinjätehuollon vuoden 2012 lopun vastuumääräksi 1 242,3 (1 207,1) miljoonaa euroa ja yhtiön vuoden 2013 rahastotavoitteeksi Valtion ydinjätehuoltorahastossa 1 242,3 (1 179,1) miljoonaa euroa.

Ydinjätehuoltorahasto vahvisti maaliskuussa 2013 yhtiön vuoden 2012 ydinjätehuoltomaksuksi 43,1 (34,1) miljoonaa euroa, joka maksettiin rahastoon 2.4.2013 (2.4.2012). Vuoden 2013 ydinjätehuoltomaksu vahvistetaan maaliskuussa 2014.

Hiilivoima


Meri-Pori


TVO:n osuus Meri-Porin hiilivoimalaitoksessa tuotetusta sähköstä 1.1. - 31.3.2013 oli 337,8 (102,8) GWh ja sen tuottamiseen käytettiin hiiltä 116,4 (35,1) tuhatta tonnia ja hiilidioksidipäästöoikeuksia 272,6 (84,9) tuhatta tonnia.

TVO:n osuus Meri-Porin tuotannosta
Keskimääräinen sähköteho MW
1.4.2012 - 31.3.2013


Investoinnit käyttöomaisuuteen ja osakkeisiin


Investoinnit olivat katsauskaudella 70,0 (66,1) miljoonaa euroa. Emoyhtiön investoinnit olivat 68,9 (64,7) miljoonaa euroa, josta OL3-projektiin kohdistui 54,2 (54,7) miljoonaa euroa.

Katsauskaudella hiilidioksidipäästöoikeuksia Meri-Porin hiilivoimalaitososuutta varten on hankittu 1,2 (0,1) miljoonan euron arvosta. Hankitut päästöoikeudet kattavat yhtiön kauden hiilidioksidipäästöoikeustarpeen.

Vireillä olevat oikeudenkäynnit ja riita-asiat


TVO jätti vuonna 2012 kanteen ja vastineen Kansainvälisen kauppakamarin (ICC) sääntöjen mukaisessa välimiesmenettelyssä koskien OL3:n valmistumisen viivästymistä ja siitä aiheutuneita kustannuksia. Kanteen rahamääräinen arvio TVO:n kustannuksista ja menetyksistä oli noin 1,8 miljardia euroa, johon sisältyi TVO:n varsinainen vaatimus ja arvio-osuus.

Välimiesmenettely alkoi joulukuussa 2008 OL3-laitostoimittajan aloitteesta. Laitostoimittajan viimeisin rahamääräinen vaatimus, mukaan lukien välilliset kustannukset ja viivästyskorot, on noin 1,9 miljardia euroa. TVO on todennut laitostoimittajan vaateen perusteettomaksi. Välimiesmenettely voi kestää useita vuosia ja siinä vaaditut määrät voivat vielä päivittyä.

Välimiesmenettelyssä esitettyjen vaatimusten perusteella ei ole kirjattu saatavia eikä varauksia.

Henkilöstö


Konsernin henkilöstön määrä oli katsauskauden lopussa 869 (31.12.2012: 868, 31.3.2012: 849) henkilöä. Vakinaisen henkilöstön määrä oli jakson lopussa 773 (31.12.2012: 776, 31.3.2012: 756) henkilöä.

Varsinainen yhtiökokous


TVO:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 22.3.2013. Yhtiökokous hyväksyi tilinpäätöksen vuodelta 2012, vahvisti tuloslaskelman ja taseen sekä myönsi vastuuvapauden hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle.

Hallituksen jäsenistä yhdeksän valittiin uudelleen. Uutena jäsenenä hallitukseen valittiin Markus Rauramo Harri Pynnän tilalle. Hallitus valitsi samana päivänä pidetyssä järjestäytymiskokouksessaan puheenjohtajaksi Lauri Virkkusen ja varapuheenjohtajaksi Matti Ruotsalan. Hallitus valitsi myös keskuudestaan hallituksen valiokuntien jäsenet ja puheenjohtajat.

Tilintarkastus


Osavuosikatsaus on tilintarkastamaton.

Lähiajan riskit ja epävarmuustekijät


TVO:n toiminnan merkittävimmät riskit ja epävarmuustekijät on esitetty vuoden 2012 hallituksen toimintakertomuksessa.

Tarkastelujakson aikana ei ole ilmaantunut yhtiön toimintaan liittyviä merkittäviä uusia riskejä.

Arvio loppuvuoden kehityksestä


Alkaneella tilikaudella sähköntuotannon odotetaan jatkuvan edellisen vuoden tapaan. Olkiluodon ydinvoimalaitoksen tuotantoedellytykset ovat hyvät. Ydinpolttoaineen saatavuus on varmistettu pitkäaikaisin sopimuksin.

Valmisteilla olevien uusien turvallisuusvaatimusten mukaisesti TVO jatkaa tarvittavien järjestelmämuutosten suunnittelua. Tämänhetkisen arvion mukaan muutoksilla ei ole merkittävää vaikutusta TVO:n vuotuisiin investointikustannuksiin.

OL3-ydinvoimalaitosyksikön toteutusta ja tuotantokäyttöön valmistautumista jatketaan.

OL4-ydinvoimalaitoshankkeen valmistelu etenee. Laitosvaihtoehtojen lisensioitavuuden ja soveltuvuuden selvittäminen sekä laitosvalintaan tähtäävä hankintaprosessi jatkuvat.

Meri-Porin hiilivoimalaitoksen kapasiteettia käytetään aiempien periaatteiden mukaisesti.

Posiva Oy jatkaa käytetyn ydinpolttoaineen maanalaisen tutkimustilan rakentamista, varustelua ja tutkimuksia Olkiluodossa. Maanpäällisen nostinlaiterakennuksen rakentaminen etenee. Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksen käsittelyn aikana Posiva valmistautuu laitoksen rakentamisprojektien käynnistämiseen. Lisäksi ONKALOssa aloitetaan loppusijoitustekniikkaan liittyvät täyden mittakaavan kokeet.

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat


Katsauskauden päättymisen jälkeen ei ole ollut olennaisia tapahtumia.

19.4.2013

Teollisuuden Voima Oyj
Hallitus



Lehdistötiedustelut:

Toimitusjohtaja Jarmo Tanhua, puh. 02 8381 2000
Talousjohtaja Anja Ussa, puh. 02 8381 6100