Viranomaistarkastus OL3-työmaalla, TVO:lta työntekijöiden tiedot (päivitys 7.3.2013)

6.3.2013

​Viranomaiset tekivät keskiviikkona 6. maaliskuuta laajan tarkastuksen Olkiluoto 3 -ydinvoimalatyömaalla haastattelemalla työntekijöitä työmaan portilla. Tarkkoja selvityksiä varten TVO toimitti viranomaisille kulkulupajärjestelmästään tiedot OL3-alueella kulkeneista 2251:sta henkilöstä. Tiedot sisälsivät henkilöittäin nimen, henkilötunnuksen, kulkulupakortin numeron, veronumeron, tiedon työskentelyajoista sekä työnantajan yritystunnuksen ja tiedon siitä milloin kulkulupa on myönnetty.

Tarkastukseen osallistui Etelä-Suomen ja Lounais-Suomen aluehallintoviranomaiset sekä verottaja, joita tuki Keskusrikospoliisi ja Satakunnan poliisilaitos. Myös Tulli, Rajavartiolaitos sekä ulosottoviranomaiset Länsi-Suomen erikoisperintäyksiköstä tekivät tarkastuksia. Poliisijohtoiseen yhteisoperaatioon osallistui yhteensä noin 60 virkamiestä. Poliisi ja Rajavartiolaitos valvoivat työntekijöiden maassaoloedellytyksiä sekä työnteko-oikeuksia ja puhuttivat satoja työntekijöitä. Viranomaiset tiedottavat tarkastuksen tuloksista myöhemmin.

Edellinen työsuojeluviranomaisten ja poliisin yhdessä tekemä, ennalta ilmoittamaton, valvontakäynti OL3-työmaalle tehtiin 19.12.2012. Tuolloin työsuojeluviranomaiset totesivat, että rakennustyömaalla ovat työluvat ja työsuhteiden sisällöt kunnossa eikä merkittäviä puutteita havaittu.

OL3-projektissa on tehty määrätietoista työtä harmaan talouden estämiseksi. Työmaalla on tämän kuun alussa otettu käyttöön veronumerot ja kaikille työntekijöille on tehty kulkukortit, joissa on kunkin henkilökohtainen veronumero. Olkiluoto 3 -työmaalla on käytössä sähköinen kuvalliseen tunnistukseen perustuva kulkulupajärjestelmä, ja TVO tekee veroviranomaisen ja aluehallintoviraston kanssa yhteistyötä kulkulupajärjestelmään tallennettujen yritys- ja työntekijätietojen osalta. Kulkuluvan ja kulkukortin saamisen ehdot ovat samat, jotka vaaditaan Olkiluodon ydinvoimalassa työskenteleviltä. Viranomaiset tekevät työmaalla tarkastuksia säännöllisesti.