TEM:n saamat lausunnot positiivisia OL4:n jatkoaikahakemukselle

29.8.2014

​TVO on toimittanut 28. elokuuta työ- ja elinkeinoministeriölle (TEM) vastineensa Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikön (OL4) jatkoaikahakemukseen annetuista lausunnoista. Erittäin suuri enemmistö mielipiteistä suhtautuu jatkoajan myöntämiseen positiivisesti tai neutraalisti.

TVO jätti 20. toukokuuta 2014 valtioneuvostolle hakemuksen, jolla se pyysi neuvostoa asettamaan uuden määräajan ydinenergialain mukaisesti OL4-laitosyksikön rakentamisluvan hakemiselle sekä päätöstä siitä, että OL4:n rakentaminen on edelleen ydinenergialain tarkoittamalla tavalla yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. OL4-hanke on ajoitusta lukuun ottamatta olennaisin osin ennallaan.

TEM pyysi hakemuksesta lausuntoja muun muassa kunnilta, ministeriöiltä ja viranomaisilta. Myös muiden tahojen oli mahdollista antaa hakemuksesta lausuntoja ja kansalaisten esittää mielipiteitä. TEM pyysi hallintolain perusteella TVO:n vastinetta annettuihin lausuntoihin ja esitettyihin mielipiteisiin.

Selvässä enemmistössä annetuista lausunnoista ei nähdä esteitä OL4:n jatkoajan myöntämiselle. TVO:n hakemukseen kielteisesti suhtautuvassa lausunnossa ympäristöministeriökin pitää Olkiluotoa uuden ydinvoimalaitosyksikön sijaintipaikkana hyvänä, kaavoituksen olevan kunnossa sekä tarvittavien jätehuoltotoimenpiteiden olevan tarjolla Olkiluodossa.

Vastineessaan TVO toteaa, ettei mahdollisuutta Suomen kannalta merkittävän ja TVO:n omistajille strategisesti tärkeän miljardi-investoinnin toteuttamiseen pidä rajoittaa määräajoilla, jotka eivät ota huomioon investoijien kannalta muuttunutta toimintaympäristöä.

OL4:n rakentaminen on todettu valtioneuvoston vuonna 2010 tekemässä ja eduskunnan voimaanjättämässä periaatepäätöksessä yhteiskunnan kokonaisedun mukaiseksi. TVO:n käsityksen mukaan edellytykset 60 vuoden käyttöä varten suunnitellulle ydinvoimalaitosyksikölle eivät ole poistuneet ja näin ollen hanke on edelleen yhteiskunnan kokonaisedun mukainen.