OL4-laitosyksikön jatkoaikahakemuksia käsiteltiin yleisötilaisuudessa

15.8.2014

​Työ- ja elinkeinoministeriön järjestämä TVO:n OL4-hankkeen täydennyshakemuksen ja Posivan OL4:n käytetyn polttoaineen loppusijoituksen täydennyshakemusten julkinen kuulemistilaisuus 14.8. tarjosi kansalaisille mahdollisuuden mielipiteiden esittämiseen ja tiedon saamiseen hankkeista.

Eurajoen kunnanvirastolla järjestetyssä tilaisuudessa oli yli kolmisenkymmentä osanottajaa. Paikalla oli Työ- ja elinkeinoministeriön TEMin, Säteilyturvakeskuksen STUKin, TVO:n ja Posivan edustajien lisäksi parisenkymmentä aktiivista kansalaista.

TVO ja Posiva jättivät täydennyshakemukset TEMille 20.5.2014, jonka jälkeen TEM kuulutti yhtiöiden hakemukset 18.6. ja pyysi niistä lausunnot. Samanaikaisesti Eurajoen ja sen lähikuntien asukkaat saivat kotipostiinsa yleispiirteiset selvitykset Olkiluoto 4 -ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta ja laitosyksikön polttoaineen loppusijoituksesta Olkiluotoon.

Julkinen_kuuleminen_140814.jpg


Yleisötilaisuudessa teollisuusneuvos Herkko Plit esitteli pääpiirteittäin TVO:n ja Posivan täydennyshakemuksia. Säteilyturvakeskuksen edustajat Tapani Virolainen ja Jussi Heinonen kertoivat kuulijakunnalle STUKin OL4-laitosyksikön ja sitä koskevan loppusijoitusratkaisun turvallisuusarvioiden perusteista ja hankkeiden turvallisuusarvioiden julkaisemisesta STUKin internet-sivuilla 18.8.2014. Tilaisuuden puheenjohtajana toimi neuvotteleva virkamies Jaana Avolahti ja sihteerinä neuvotteleva virkamies Pia Nordberg TEMistä.

Yleisötilaisuudessa käytettiin muutama puheenvuoro

Kimmo Nurminen Paneliankosken Voimasta esitti puheenvuoron, jossa korosti suomalaisen energiatalouden turvaamista myös tulevaisuudessa. Yleisön joukosta esitettiin myös kysymys periaatepäätöksen valmistelussa käytettävistä energiankulutusennusteista sähkönkulutuksen vähenemisen osalta. Teollisuusneuvos Plit vastasi, että sähkömarkkinaskenaariot on päivitetty, eikä ennusteessa ole merkittäviä muutoksia. Kimmo Nurminen pyysi vastauspuheenvuoron, jossa hän muistutti, että melkein kaikki energiankulutusta vähentävät toimenpiteet johtavat sähkönkulutuksen kasvuun.

Julkinen_kuuleminen_yleiso_140814.jpg

TEMin edustajat kirjasivat tilaisuudessa käytetyt puheenvuorot. Jäljennökset hakemuksista periaatepäätöksen täydentämiseksi liitteineen ovat olleet nähtävissä virka-aikana 18.6.-15.8.2014 Eurajoella, Eurassa, Luvialla, Nakkilassa ja Raumalla. Lausuntojen antamisaika päättyy 15.8.2014. Ohjeet kirjallisten mielipiteiden jättämiseen löytyvät muun muassa aiemmin julkaistusta kuulutuksesta tai TEMin internet-sivuilta www.tem.fi.