Olkiluodon merialueelle kahdeksan uutta lämpötilan mittauspistettä

11.8.2014

​ Uusien mittauspisteiden tarkoituksena on antaa tarkempaa tietoa jäähdytysveden leviämisestä merialueelle.

Olkiluotoa ympäröivästä merialueesta kerätään vuosittain 40–50 vesinäytettä, joista tehdään yli 100 erilaista analyysia veden laadusta. Merialueen tarkkailua suorittaa Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus kahdeksan kertaa vuodessa. Lisäksi merialueen kalatilannetta seurataan aktiivisesti ja vesikasvillisuutta tarkastellaan kuuden vuoden välein tehtävien linjasukellusten avulla.

Myös lämpötiloja on seurattu jo aiemmin, mutta yksi oleellinen syy mittauspisteiden lisäämiseen on halu selvittää jäähdytysveden leviämistä ennen OL3:n käynnistymistä ja ennen Kuusisenmaan penkereen rakentamista.

mittari1.jpg
Lämpötilaloggereiden asennusta.

Jäähdytysveden lämpökuorma on luokiteltu sähköntuotannon merkittävimmäksi ympäristövaikutukseksi ja meriveden lämpötilaa seurataan Olkiluodossa ympäristöluvan edellyttämällä tavalla. Lämpötilaa tarkkaillaan 500 metrin päästä purkuaukosta kahden mittapisteen liukuvana viikkokeskiarvona, eikä tavoitearvojen ylityksiä ole tapahtunut.

- Fortum on tehnyt samankaltaista tarkkailua ja asia tuli keskusteluissa ilmi. Ajattelin, että voisimme tällaisilla mittauksilla todentaa ja tarkastella mihin asti vaikutuksemme yltävät, TVO:n ympäristöinsinööri Johanna Koskenranta toteaa.

mittari2.jpg
Mittapisteet on merkitty selkeästi.

Uusien mittauspisteiden avulla voidaan lisäksi todentaa jo tehtyjä mallinnuksia jäähdytysveden leviämisestä ja saadaan uutta tietoa tuulen vaikutuksesta lämpimän veden kulkeutumiseen.

- Mittauspisteet on liitetty koordinaatteina OLGIS-järjestelmään, joka sisältää tietoja esimerkiksi rakennusten, kairareikien ja ympäristön seuranta-alojen sijainneista. Dataan voidaan nyt yhdistää myös tuulensuunta, joka vaikuttaa jäähdytysveden leviämiseen, Johanna kertoo.

- Koska tarkkailu tehdään itse, mittauspisteitä on mahdollista siirtää ja tarpeen mukaan myös lisätä.

mittari3.jpg
Lämpötilaloggeri ja lukulaite.