Keskustelua ydinsähkön ilmastoystävällisyydestä

17.6.2014

​​ TVO osallistui kahteen FIBSin vastuullisuustapahtumaan.

TVO oli toukokuussa mukana yritysvastuuverkosto FIBSin järjestämässä Ratkaisun paikka -tapahtumassa Helsingissä. TVO:lla oli tapahtumassa oma ständi, jossa kävijöiden kanssa keskusteltiin ydinvoimasta ja etenkin ilmastoasioista.

Ratkaisun_Paikka_pieni.JPG

Seminaarien ja klinikoiden ohella tapahtumassa järjestettiin yritysten ja järjestöjen kyselytunti, jossa eri yritysten edustajat keskustelivat eri kansalaisjärjestöjen edustajien kanssa. TVO:n yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta osallistui Energiatalouden ympäristövaikutukset -paneeliin. Kiinnostusta aihetta kohtaan riitti, sillä sali oli paneelin aikana ääriään myöten täynnä.

Kävijöitä Ratkaisun paikka -tapahtumassa oli lähes 600 ja kävijöiden palaute oli positiivista.

Kalliosta kallioon -periaatetta esiteltiin Yritysten energiaratkaisut -tapahtumassa

Kesäkuun alussa TVO oli mukana FIBSin Yritysten energiaratkaisut - kohti vihreämpää liiketoimintaa -tapahtumassa. Yhteiskuntaosaston johtaja Anna Lehtiranta puhui puhtaan ydinsähkön tuotannosta tapahtuman Energiamuotojen kestävyys -osiossa.

Teeman mukaisesti Lehtiranta puhui ydinvoiman hiilidioksidipäästöjen verrattavuudesta vesi-, tuuli- ja aurinkovoimaan. - TVO:n Olkiluodossa tuottama sähkö auttaa hillitsemään ilmastonmuutosta, sillä ydinsähkö on koko elinkaarensa aikana erittäin ympäristöystävällinen ja hiilidioksidipäästötön sähköntuotantomuoto, Lehtiranta korosti.

Olkiluodon ydinsähkön avulla vältetyt hiilidioksidipäästöt ovat noin 12 miljoonaa tonnia vuodessa verrattuna hiililauhdevoimaan. Määrä vastaa Suomen liikenteen vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Lehtiranta korosti myös, että ydinvoiman ympäristövaikutuksista merkittävin on lähialueen meriveden lämpeneminen. Lehtiranta toi myös esille, että Olkiluodon radioaktiiviset päästöt ovat vain murto-osa viranomaisrajoista.

- Ydinsähkön tuotannosta ei aiheudu päästöjä juuri lainkaan, eivätkä ydinvoimalat tuota kasvihuonekaasuja, hiukkaspäästöjä tai happamoitumista edistäviä päästöjä.

Yhtenä puheen teemana oli myös ydinsähkön tuottajien vastuullisuus, joka näkyy alihankkijoiden valinnassa, ydinturvallisuuden korostamisessa, turvallisessa loppusijoituksessa sekä viestinnän ja vuorovaikutuksen avoimuudessa. - TVO edellyttää, että henkilöstö, yhteistyökumppanit ja alihankkijat noudattavat TVO:n määrittelemiä vastuullisuuden periaatteita.