Toukokuu on vierailukeskuksessa vuoden kiireisin

6.6.2014

Olkiluodon vierailukeskuksessa käy vuosittain 15 000 – 17 000 vierailijaa. Aluekierros ja VLJ-luola ovat vierailujen kohokohtia.

Toukokuun lopulla Olkiluotoon pääsi tutustumaan Tampereen teknillisen yliopiston ympäristövastuuryhmä. Yhdeksän hengen porukasta löytyi sekä ensikertalaisia että jo aiemmin Olkiluodossa vierailleita. Suuria ennakko-odotuksia ei ryhmällä ollut, vaan vierailulle saavuttiin puhtaasta kiinnostuksesta.

– Haluamme saada tietoa ja oppia uutta, joten olemme kaikki avoimin mielin. Eihän tällaiseen paikkaan kuitenkaan ihan joka päivä pääse. Se on sellaista insinöörin uteliaisuutta, TTY:n turvallisuusinsinööri Markku Leppänen totesi.

Kesät kiireisiä

Olkiluodon vierailukeskuksessa onkin riittänyt toukokuussa vilinää, kun koulujen kesälomien lähestyminen on lisännyt luokkaretkien määrää. Vierailupäällikkö Merja Heinonen kertoo, että toukokuu on joka vuosi kiireisintä aikaa.

IMG_3480.jpgEtukäteen sovittujen vierailujen lisäksi kiirettä lisäävät kesäkuussa alkavat kesäkeskiviikot, jolloin kuka tahansa voi tulla opastetusti tutustumaan Olkiluotoon.

– Suurimmat vierailijaryhmät ovat koululaiset ja opiskelijat, kerhot ja yhdistykset sekä työporukat. Ulkomaalaisia asiantuntijoita ja mediaa taas kiinnostaa enemmän Olkiluoto 3 -projekti sekä Posivan toiminta, Heinonen toteaa.

Aluekierros kohokohtana

Merjan mukaan vierailijoita saapuu Olkiluotoon ympäri Suomen ja kaukaisin hänen ohjaamansa ryhmä on tullut Sodankylästä. Vierailupäällikön mukaan ihmisiltä on tullut paljon positiivista palautetta.

– Toisinaan kuulee, että tänne tullessa mielipide ydinvoimasta oli negatiivinen, mutta suhtautuminen onkin muuttunut. Ihmiset kertovat saaneensa täällä tietoa, jota ei esimerkiksi mediasta ole saanut, Heinonen toteaa.

Heinosen mukaan vierailujen kohokohtia ovat aluekierros, VLJ-luola sekä vierailukeskuksen näyttely.

– Se, että ihmiset pääsevät itse havainnoimaan tätä aluetta linja-autosta, tuntuu olevan tärkeää. Toinen on VLJ-luolassa käynti, ne näkymät ja siellä saavutettava tunnelma varmastikin lisäävät omalta osaltaan luottamusta toimintaamme.

Asiantuntemuksesta kiitosta

Myös TTY:n vierailuun kuuluivat aluekierros sekä käynti VLJ-luolassa. Molemmat herättivät ympäristövastuuporukassa kiinnostusta ja vierailun päättyessä tunnelma oli varsin positiivinen.

– Oli kiva päästä näkemään ja konkretisoimaan tätä paikkaa itse, kun lehdissä kirjoitellaan kaikenlaista. Mukaan tarttui paljon uutta tietoa ja avoimin mielin tänne tulinkin, TTY:n erikoislaboratoriomestari Kati Mökkönen kertoi.

Samoilla linjoilla oli myös TTY:n ympäristöasiantuntija Sannamari Hellman, joka kiitteli opasta asiantuntemuksesta.

– Vierailu oli todella antoisa ja kaikkiin kysymyksiin osattiin vastata, oppaalle siitä suuret kiitokset. Minulle vierailun kohokohta oli VLJ-luolassa käynti, Hellman summasi.

 IMG_3442.jpg

                       TTY:n Sannamari Hellmanille vierailun kohokohta oli VLJ-luolan ONKALO-näyttely.