Sähkö kiinnosti Wolf Klausia jo nöösipoikana

20.5.2014

Sähkötekniikasta innostunut Wolf Klaus lähti nuorukaisena opiskelemaan sähköalaa. Ensimmäinen työpaikka oli Rauma Repolan telakalla, josta hän sittemmin siirtyi TVO:n palkkalistoille vuoden 1978 helmikuussa. Siitä lähtien ovat ydinsähköön liittyvät työt olleet Wolfin ominta alaa.
- Olen toiminut TVO:lla sähköasentajana, ennakkohuoltoteknikkona, työnjohtajana, ryhmäpäällikkönä ja nyt olen asiantuntijana kunnes eläkepäivät koittavat tulevassa vuodenvaihteessa, summaa Wolf Klaus.

Klaus_Wolf.jpg
Jälkipolville muistutan, että pitäkää koneet käynnissä!

- Nuorena aioin lähteä merille radiosähköttäjäksi. Rauman merenkulkuoppilaitoksessa opiskellessani huomasin, että ala ei oikein ollutkaan minun juttuni. Siirryin sitten Rauman teknilliseen oppilaitokseen opiskelemaan sähkötekniikkaa.

Mielenkiintoisia aikoja
on eletty

Kun Wolf Klaus tuli TVO:lle, otettiin ykkösyksiköllä käyttöön uutta ja edistyksellistä tekniikkaa, ja kakkosyksikkö oli rakenteilla. - Rakennusmontusta käyviin laitosyksiköihin on tullut nähdyksi. Ei sitä jokapoika pääsekään tällaista rupeamaa kokemaan, toteaa Wolf ylpeänä.

- Tulin TVO:lle sähköasentajaksi säh
kökorjaamolle. Muutaman vuoden jälkeen siirryin ennakkohuoltoteknikoksi ja sitten työnjohtajaksi akkuhuoltoon, Wolf kertoo. Nyt hän on ollut kolmisen vuotta generaattoriasiantuntijana. - Tunnen ja tiedän, miten generaattorit toimivat ja ennen kaikkea miten niiden ei kuulu toimia, Wolf summaa vuosien varrella kertyneitä kokemuksiaan

Generaattorit tuttuakin tutumpia

Siirtyessäni generaattorille oli esimiehenäni nyt jo eläkkeellä oleva Tage Male´n. Hän toimi kouluttajanani ja mentorinani. Olen hänelle todella kiitollinen saamistani opeista. Kun Tage jäi eläkkeelle, hoidin generaattoreihin liittyviä töitä reilut 10 vuotta, kunnes nuoret ja salskeat miehet astuivat sukupolvenvaihdoksen myötä remmiin.

- Alkuvuosina generaattoreissa oli melkoisesti vikoja ja roottoreita jouduttiin vaihtamaan usein, lisäksi kaikenlaisia korjaus- ja huoltotöitä riitti. Siinä kyllä oppi tuntemaan generaattorin sielunelämän todella hyvin. Siitä lähtien generaattorit ovat olleet lempilapsiani. Ja niistähän sitä sähköä tulee, Wolf naurahtaa.

Kaikissa vuosihuolloissa mukana

Wolf Klaus on ollut mukana kaikissa TVO:n vuosihuolloissa. Ensimmäiset vuosihuollot tehtiin ykkösyksiköllä vuonna 1979 ja nyt on meneillään jo 35. huoltojakso. Kakkosella alkaa 33. vuosihuolto kesäkuun alkupuolella. Kaikkiaan Wolfilla siis on vuosihuoltoja takanaan 67 kappaletta, ennen kuin hän jää vuoden vaihteessa eläkkeelle.

- Generaattorimurheet pitkittivät ensimmäisinä vuosihuoltoja - niissä kun oli kaikenlaisia lastentauteja - etenkin roottoreissa. Niiden kanssa taisteltiin pitkiä päiviä ja öitä. Töitä tehtiin kolmessa vuorossa, lisäksi mukana oli myös laitostoimittajan edustajia.

- Nykyisin huoltojakso on huomattavasti lyhyempi kuin alkuvuosina, sillä vuosien varrella on opittu tekemään huoltotyöt entistä tehokkaammin johtuen mm. hyvästä e
nnakkosuunnittelusta.

Kansainvälistä yhteistyötä


Työ on vienyt Wolf Klausin myös ulkomaille, kun generaattoreiden valmistusta on käyty valvomassa laitetoimittajien tehtailla mm. Ruotsissa ja Puolassa. - On ollut hienoa, kun olen päässyt katsomaan laitteiden valmistusta. Tehtailla oli mahdollista nähdä laitteen sisimmätkin osat pienimmästä nippelistä suuriin komponentteihin. Työtä seuratessa oli mahdollisuus oppia tuntemaan laitteen entistäkin paremmin ja tietämään, miten ne toimivat.

Uran hohtohetkiä

- Olen ollut kahdessa generaattorin vaihdossa. Suuren työrupeaman jälkeen on onnistunut käynnistys ollut todella hohdokas hetki. Kaiken onnistumisen takana ovat tietysti hyvät tekijät. Meillä on ollut onni saada laitostoimittajalla erittäin hyvät yhteistyökumppanit, joiden työn laatu on ollut erinomaista ja heihin on voinut luottaa.

- On hienoa, että olen saanut nykyisessä tehtävässäni opastaa ja jakaa vuosien varrella hankittua tietoa uusille ja päteville kavereille.

"Kaikki, paitsi purjehdus on turhaa"


- Kun keväällä pidin vuosien varrella kertyneitä vapaita ja lomia pois huomasin, että aika ei käy pitkäksi. Olen intohimoinen veneilijä, joten eläkkeellä venematkat varmaan pitenevät. Olemme vaimon kanssa tähän asti tehneet noin kuukauden mittaisia reissuja, mutta ensi purjehduskaudella ollaan vesillä koko kesä ja purjehdimme varmaankin jonnekin kauemmaksi - ehkä Ahvenanmaan saaristoa pidemmälle aina Ruotsiin asti, Wolf suunnittelee.

- Talvella todennäköisesti matkustelemme, kun emme pääse veneilemään. Myös kaksi lastenlasta pitää huolen siitä, että aika ei pääse käymään pitkäksi.

- Olen viihtynyt hyvin TVO:lla. Minulla on ollut onni töissä yhtiön historian parhaimpina vuosina.