× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Isoisän jalanjäljillä

Isoisän jalanjäljillä

4.7.2019

​FieldCoren asiantuntija Mark Baumann oli mukana OL1- ja OL2-voimalaitosyksiköiden vuosihuollossa viidettä kertaa.

​Suomalaiset ovat käytännönläheisiä ihmisiä ja heillä on hyvä huumorintaju. Työskentelen mielelläni suomalaisten energiateollisuuden ammattilaisten kanssa. Erilaisista pulmista keskustellaan avoimesti, etsitään niihin ratkaisut ja viedään tehtävät sovitusti maaliin.

Näin luonnehti yhteistyötään suomalaisten kanssa ranskalainen Mark Baumann (48), joka oli tänä vuonna viidettä kertaa mukana OL1- ja OL2-voimalaitosyksiköiden vuosihuoltourakassa.

Baumann työskentelee General Electricin (GE) omistamassa FieldCore-nimisessä yrityksessä, joka on yksi TVO:n alihankkijoista. Globaalisti toimiva FieldCore työllistää kaikkiaan 12 000 työntekijää, joista Euroopassa 27 eri maassa 3 600 työntekijää. Yrityksen asiantuntijat osallistuvat voimalaitosten ylläpito- ja huoltotehtäviin eri puolilla maailmaa.

– GE ja FieldCore ovat olleet mukana vuosihuolloissa koko Olkiluodon voimalaitosten historian ajan. Itse olen mukana TVO:n vuosihuolloissa nyt viidettä kertaa. Toukokuun alussa alkanut pesti päättyy kesäkuun puolivälissä, Baumann kertoo.

Baumannin päätehtävä FieldCoressa on suunnitella ja valmistella Olkiluodon vuosihuoltoja. Lisäksi hän on mukana asiantuntijana Ruotsissa sijaitsevien Oskarshamnin ja Forsmarkin ydinvoimaloiden vuosihuolloissa.

Suomessa ensi kertaa vuonna 1999

Mark Baumann on syntynyt Sveitsissä ja asuu nykyään Ranskassa. Insinööriopintonsa hän on suorittanut Iso-Britanniassa Bathin yliopistossa. Voimalaitos-ala alkoi kiehtoa jo opiskeluaikoina.

– Työskentelin opintojeni lomassa vuoden ranskalaisen Alstomin palveluksessa generaattoreiden suunnitteluosastolla, mikä sai minut kiinnostumaan alasta. Ehkä alanvalintaan vaikutti myös se, että iso-isäni työskenteli energiateollisuuden palveluksessa, Baumann pohtii.

Baumannin yhteys Suomeen on kestänyt jo kaksi vuosikymmentä. Hän työskenteli ensimmäistä kertaa voimalaitoksen vuosihuollossa vuonna 1999. Silloin kohteena oli Vaasan Vaskiluodossa sijaitseva voimalaitos.

Työ on merkinnyt Baumannille matkustamista ympäri maailmaa. Hän sanoo arvostavansa mahdollisuutta nähdä erilaisia kulttuureja.

– Se, millaisia haasteita omaan työhöni liittyy, on sidoksissa paljon paikalliseen kulttuuriin ja voimalaitokseen. Nautin erilaisista kulttuureista, sillä löydän aina uutta opittavaa. On ollut myös palkitsevaa tutustua vuosien varrella moniin lahjakkaisiin ja työstään innostuneisiin asiantuntijoihin, Baumann kertoo.

Turvallisuus ennen kaikkea

FieldCoren vuosihuoltotiimissä Olkiluodossa työskenteli tänä vuonna noin sata asiantuntijaa ja asentajaa. Tiimin tehtäviin kuului erilaisia generaattoreihin, venttiileihin ja turbiineihin liittyviä huolto- ja ylläpitotehtäviä sekä tarkastuksia ja testauksia. FieldCoren asiantuntijat olivat paikalla myös, kun laitosyksiköt käynnistettiin huoltoseisokin jälkeen.

Baumann itse toimii FieldCoren omana vuosihuoltopäällikkönä. Hänen tehtävänään on olla mukana TVO:n edustajien kanssa suunnittelemassa vuosihuoltojen aikana tehtäviä toimenpiteitä ja eri työvaiheiden aikatauluja.

– Vuosihuollon aikana minulle kuuluu monenlaisia koordinointitehtäviä. Olen mukana TVO:n edustajien kanssa suunnittelupalavereissa ja tarjoan omaa teknistä asiantuntemustani vuosihuoltojen toteuttamiseen. Vastaan myös siitä, että työmme laatu, päivittäinen raportointi ja kustannusten hallinta vastaavat sitä, mitä TVO:n kanssa on sovittu.

Baumann painottaa, että FieldCorella vuosihuoltoon liittyvissä tehtävissä huomion painopiste on aina turvallisuudessa.

– Myös TVO:lle turvallisuuteen liittyvät näkökulmat ovat tärkeitä. Olen huomannut, että vuosi vuodelta turvallisuuteen kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Vuosihuoltojen aikana turvallisuus huomioidaan erityisen tarkasti. Tavoitteena on koko ajan varmistaa, että niin TVO:n omat työntekijät kuin alihankkijoiden edustajat selviävät urakasta ilman työtapaturmia.

Teksti: Timo Sillanpää
Kuva: Tapani Karjanlahti

Mark_Baumann.jpg