× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Olkiluodossa vahva panostus henkilökunnan kehittämiseen

Olkiluodossa vahva panostus henkilökunnan kehittämiseen

10.5.2019

TVO-konsernissa jatkuva kouluttautuminen ja itsensä kehittäminen on osa arkista aherrusta. Opiskeluun törmää heti työtaipaleen ensimetreillä, sillä ilman puolen päivän tulokoulutusta ei alueelle oikeuttavaa kulkulupaa heru. Koulutusputki jatkuu uuden tulokkaan kohdalla seuraavien viikkojen ajan laitostekniikka-, ydinturvallisuustekniikka-, IT-järjestelmä- sekä hallinnollisten asioiden koulutuksilla.

Jokaiselle TVO-konsernin henkilöstölle on määritelty yksilökohtainen koulutussuunnitelma, jonka toteutumista seurataan vuosittain esimiehen kanssa pidettävissä kehitys- eli navigointikeskusteluissa. Koulutussuunnitelma sisältää työtehtäviin, mahdollisiin erityisrooleihin tai erilaisiin lupiin liittyviä koulutusvaatimuksia. Yksilökohtaista koulutussuunnitelmaa täydentävät perehdytysprosessin eri vaiheet.

Vuonna 2018 kouluttauduttiin ennätyksellisen paljon

Vuoden 2018 vuosikoulutusohjelmassa oli yhteensä 285 eri koulutusta, joista merkittävän osan muodostivat henkilöstön työtehtäviin sekä erityisrooleihin liittyvät koulutukset. Viime vuonna jokainen tvolainen kehitti itsenään keskimäärin 15,7 päivän verran, joka tarkoitti yhteensä 13813 koulutuspäivää. Koulutuspäivien määrä on noussut ennätyslukemiin tasaisesti pari viimeisintä vuotta suurten rekrytointien kirittämänä. Posivalaiset kouluttautuivat vuoden aikana keskimäärin 5,9 päivän ajan, joka tarkoitti yhteensä 502 koulutuspäivää. Suurin osa kaikista koulutuksista on järjestetty omin voimin konsernilaisten kouluttaessa omaa asiantuntija-alaansa.

AnneKouluttaa.jpg
Tulokoulutusta englanniksi pitävä Anne Niemi varmistaa uusien Ydinalan ammattilaisten ensiaskeleet. Juuri nyt eletään vuoden kiireisintä aikaa, kun vuosihuoltoihin saapuvat sadat alihankkijat koulutetaan ennen töihin ryhtymistä.


Ei kulu vaan investointi

Viime vuonna TVO-konsernissa tehtiin muuhun teollisuusalaan verrattuna varsin poikkeuksellinen ratkaisu, kun kilpailukykysopimus (KIKY) toteutettiin itsensä kehittämisen hengessä niin, että jokaisen ylemmän-, teknisen- sekä teollisuustoimihenkilön oli joko annettava tai vastaanotettava työhön perehdytystä vuoden aikana yhteensä 24 tuntia. Työajan pidentämisen sijaan keskityimme jakamaan omaa erityisosaamistamme muille ja näin varmistamaan myös tärkeän hiljaisen tiedon siirtymisen eteenpäin. Ratkaisu kertoo siitä, miten tärkeänä osaamisen jakaminen ja ylläpitäminen yhtiössä nähdään. Tavoite saavutettiin miltei kaikkien osalta ja tulokset ovat olleet sen verran positiiviset, että myös tänä vuonna KIKY-ratkaisu on viime vuoden mallin mukainen.

Lisensoituja operaattoreita

Eräänlainen koulutusmaraton saatiin maaliin viime vuoden joulukuussa, kun Säteilyturvakeskus myönsi ensimmäiset OL3-operaattorilisenssit. Tätä on edeltänyt vuosien luokkahuone- ja simulaattorikoulutukset, joissa operaattorit ovat kahlanneet läpi ydinfysiikkaa, sisäistäneet laitoksen lukuisat eri turvallisuusjärjestelmät, päntänneet OL3-laitosyksikön Turvallisuusteknisiä Käyttöehtoja (TTKE) sekä ajaneet useita eri laitostilanteita simulaattorissa. Lisäksi operaattorit ovat käyneet läpi laitosyksikön käyttöohjeita ja toimineet OL3:n valvomossa eri järjestelmien käyttöönottovaiheessa. Näin heille on kerääntynyt arvokasta tietoa myös käytännön valvomotyöskentelystä sekä näppituntuma, miten yksittäiset eri järjestelmät toimivat.

Harjoittele käytännössä

Käytännön harjoittelu tukee luokkahuonekoulutusta ja tämän vuoksi useisiin sisäisiin koulutuksiin on lisätty erilaisia käytännön harjoituksia sekä aktivointimenetelmiä. Vuoden 2018 vuosihuoltoihin osallistuvilla TVO-konsernilaisilla sekä alihankkijoilla oli ensimmäistä kertaa mahdollisuus käydä käytännön turvallisuusasioita läpi tätä varten pystytetyssä Mock up-teltassa. Telttaan pystytetyillä eri pisteillä käsiteltiin esimerkiksi henkilösuojausta, säteilysuojeluasioita tai irto-osia. Kaikkiaan 2758 henkilöä suoritti verkkokoulutuksesta ja mockup-teltasta koostuvan vuosihuoltokoulutuksen ennen revisiota, sillä se oli kulkuluvan ehtona laitosalueelle. 

Teksti ja kuva: Tapani Karjanlahti