Orvokki koodaa ja huolehtii OL1- ja OL2-laitosyksiköiden eliniänhallinnasta

11.1.2019

​ Maaliskuussa 2018 TVO:lla eliniänhallinnan koordinaattorina aloittanut Orvokki Eerola halusi lapsena lääkäriksi, mutta löysikin kutsumuksensa fysiikan parista.

Orvokki_Eerola.jpgOrvokki Eerolan päästessä ääneen huoneen täyttää heleä nauru, ja nuoren naisen iloisuus tarttuu myös ympäristöön. Kuulijalle ei jää epäselväksi, etteikö Eerola tykkäisi työstään. Mutta mikä siinä on kaikista parasta?

– Itsenäinen ongelmanratkaisu. Minulla on kai synnynnäinen halu ratkaista ongelmia, hän arvioi.

Eerola toimii TVO:lla OL1- ja OL2-laitosyksiköiden eliniänhallinnan koordinaattorina.

– Pyrin työssäni optimoimaan pitkän tähtäimen suunnitelmia ja ratkaisemaan, milloin laitteiden ja järjestelmien huollot ja uusinnat olisi paras toteuttaa.


Kesätyö kannusti vakitöihin

Eerola hakeutui Olkiluotoon kiinnostuksensa perässä.

– Koen myös, että ydinvoima on paras vaihtoehto hiilivapaista sähköntuotantomuodoista.

Kimmokkeena uralle toimi edellisvuoden kesätyöpesti TVO:lla säteilyvalvojana. Eerola pääsi kesän aikana käymään lähes jokaisessa valvotun alueen 1 200 huoneessa, minkä myötä syntyi hyvä yleiskuva OL1- ja OL2-laitosyksiköistä. Arvokkaat kokemukset antoivat pontta hakeutua alalle myös vakituisiin töihin.

Tavanomaisen työpäivän aikana Eerola tapaa järjestelmävastaavia tekniikan eri aloilta sekä koodaa Matlabilla automaattista raportointia ikääntymisen hallintaan. Hetkinen, Matlab. Mikä se on?

– Matlab on numeeriseen laskentaan tarkoitettu tietokoneohjelmisto ja siinä käytettävä ohjelmointikieli, hän selventää.

Eerolan tarmokkuus ja kyvyt on huomattu, ja uusia projekteja satelee työpöydälle. Seuraavaksi häntä on pyydetty tarttumaan ikääntymis-PRA:han. Kyse on riskianalyysistä (Probablistic Risk Assesment ). Sen avulla tarkastellaan, millaisia vaikutuksia laitteiden ikääntymisellä on laitoksen todennäköisyysperusteiseen riskiarviointimalliin.


Unelmissa oppia uusia kieliä

Työkiireiden ohella Eerola tekee Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselle gradua aiheenaan ”Radiolääkkeiden tuottaminen hiukkaskiihdyttimellä”. Vauhdista huolimatta aikaa jää myös haaveilulle.

– Lapsena unelmoin, että minusta tulee isona lääkäri. Toisin kävi, kun päädyinkin lukemaan fysiikkaa. Nyt en kyllä enää vaihtaisi tätä lääketieteeseen. Nykyisin sen sijaan unelmoin siitä, että osaisin soittaa pianoa tai kitaraa tai osaisin puhua espanjaa ja venäjää, hän paljastaa.

Kahden viime vuoden aikana Olkiluotoon on rekrytoitu yli 200 uutta osaajaa. Saarella käy siis kova vilske. Samalla tuoreet taitajat tuovat työyhteisöjen arkeen uutta energiaa. Erilaisia toimintatapoja, monipuolisia tietoja ja taitoja sekä uudenlaista ajattelua tuodessaan uudet olkijengiläiset ovat tärkeässä roolissa kehittäessään saaren toimintaa eteenpäin.

Teksti ja kuva: Tapani Karjanlahti