× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Ilmastotekoja sähköautoilulla

Ilmastotekoja sähköautoilulla

11.10.2018

Sähköautoilusta on puhuttu viime vuosina tärkeänä osana ilmastonmuutoksen torjunnassa. Nyt sähköautot ovat vähitellen yleistymässä myös Suomen liikenteessä. Tämä on huomattu myös Olkiluodossa, jossa paikoitusalueelle on tämän vuoden aikana ilmestynyt paljon uusia latauspisteitä.

Maailman ensimmäinen kaupalliseen käyttöön valmistettu hybridisähköauto lanseerattiin Japanissa joulukuussa 1997. Kolmessa vuosikymmenessä myös täyssähköautot ovat kehittyneet niin, että niiden käyttösäde ja hankintakustannukset alkavat olla tavalliselle autoilijalle realistisia. Olkiluodossa on haluttu helpottaa liikkumisen sähköistymistä tarjoamalla auton latausmahdollisuus työpaikan parkkialueella. Latauspisteitä on lisätty tänä vuonna 7 kpl. Kaikkiaan saarella on nyt latausmahdollisuus 16 autolle.

Yksittäisen autoilijan vinkkelistä sähköautoilusta tekee houkuttelevaa erityisesti alhaiset polttoainekustannukset. TVO:n vierailupäällikkö Ari Anttila on tyytyväinen hybridiauton tuomiin säästöihin.

- Oma katumaasturi-hybridini kuluttaa työmatka-ajossa yhdestä kahteen litraa bensiiniä sadalla kilometrillä. Minulla on melko pitkä työmatka, noin 40 km. Jos matka olisi lyhyempi, se taittuisi kokonaan sähköllä. Tällöin arkena ei kuluisi lainkaan bensaa, Anttila ynnää.

Sahkoauton_lataus.jpgSähköautoilu säästää paitsi tankkauskustannuksissa, myös hiilidioksidipäästöissä. Esimerkiksi Kansainvälinen ilmastopaneeli (IPCC) katsoo maanantaina 8. lokakuuta julkaistussa raportissaan sähköautoilun yleistymisen yhtenä merkittävänä ilmastopäästöjen vähentäjänä.

Sähköautoilu on siis ilmaston kannalta suuri mahdollisuus. Tosin vain sillä edellytyksellä, että sähkö tuotetaan ilmastoystävällisesti, kuten esimerkiksi ydinvoimalla. Suomessa sähköautoilu onkin varsin ekologista. Nyt töpselistä tuleva sähkö tuotetaan noin 80 prosenttisesti fossiilivapailla
energiamuodoilla. Lukema nousee noin 90 %:iin Olkiluoto 3 -laitosyksikön käynnistymisen jälkeen. VTT:n laskelman mukaan OL3:n sähkö riittäisikin noin 3,6 miljoonan sähköauton tarpeisiin. Yksittäiselle kuluttajalle sähköautoilu todella on ilmastoteko.

Lähteet:
IPCC: http://www.ipcc.ch/ipccreports/tar/wg3/index.php?idp=100
Energiateollisuus: Energiavuosi 2017.

Teksti & kuva: Antti-Jussi Vesa