× Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää täältä
Etusivu  /  Ajankohtaista /  Juha Luonto - sukunimensä veroinen

Juha Luonto - sukunimensä veroinen

31.7.2018

Kiinteistömiehenä TVOlla työskentelevälle Juha Luonnolle Olkiluoto on erityisen rakas paikka. Saari on paitsi hänen synnyinkotinsa ja työpaikkansa, mutta vannoutuneelle erämiehelle sen monipuolinen ympäristö tarjoaa myös ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia luonnosta.

Luonnon päätyö on nykyään ympäristönäytteiden kerääminen. Se on todella on täysipäiväistä hommaa, sillä Olkiluodon ympäristöstä kerätään noin 350 erilaista näytettä vuodessa.

- Otamme näytteet säännöllisesti muun muassa merivedestä, kaloista, levistä, sadevedestä, ilmasta, laidunruohosta, sammaleista sekä männyistä. Joku onkin joskus ihmetellyt, että mitä hemmettiä me nyt männyn neulasia täällä kerätään, Luonto naurahtaa.

- Näytteiden kerääminen on kuitenkin tärkeää, sillä niiden avulla pystymme yhdessä Säteilyturvakeskuksen (STUK) kanssa varmistamaan, ettei voimalaitostoiminnasta ole haittaa ympäristölle, 38 vuotta Olkiluodossa työskennellyt Luonto kertoo.

Olkiluodossa kaikki on sujunut mallikkaasti. STUK:lla ei ole ollut huomauttamisen aihetta saaren näytteistä, joita on kerätty aina vuodesta 1972 alkaen. Ensimmäisen voimalaitoksen käynnistymisestäkin tulee tänä syksynä kuluneeksi 40 vuotta.

Olkiluodon alueelle levittäytyvästä Selkämeren kansallispuistosta ja Natura-alueesta Luonto on ylpeä.

- Tällaiset suojelualueet ovat erittäin hienoja asioita ja näkisin, että niillä on myös TVO:n toiminnalle positiivinen merkitys. Meille on kunnia-asia pitää huolta ainutlaatuisesta luonnostamme, aktiivisena lintubongarina ja eränkävijänä tunnettu Luonto sanoo.

Työstään avoimesti ylpeä Luonto kertoo nauttivansa kauniin työympäristön lisäksi itsenäisestä työnkuvastaan ja siitä, että saa jatkuvasti kehittää toimenkuvaansa.

Juha_Luonto.jpg
- Parempaa työtä en voisi itselleni kuvitella, mutta silti sitä on mukava jatkuvasti parantaa, hanakasti epäkohtiin puuttuvaksi ihmiseksi itseään kuvaava Luonto nauraa.

Voit kuunnella Radio Ramonan tekemän haastattelun Juha Luonnosta täältä!

Teksti & kuva: Antti-Jussi Vesa